Verplichte documenten bij verkoop huis

huis verkopen welke documenten nodig

De beslissing is gevallen, je wilt je huis verkopen. Met de grootste zorg knap je het op, maak je het klaar voor verkoop, trek je foto’s, je zet je huis online en wacht je vol spanning op potentiële kopers. Maar volstaat dat om je huis te verkopen? Neen, je moet ook zorgen voor de verplichte documenten en attesten bij de verkoop van je huis. Allereerst is er uiteraard de eigendomsakte, die bewijst dat jij de effectieve eigenaar bent. Maar wat komt er nog allemaal bij kijken? In dit artikel lees je welke documenten er nodig zijn als je je huis gaat verkopen.

Download Gratis Checklist Hoe mijn woning zelf verkopen

Lees hieronder welke verplichte documenten en attesten je nodig hebt bij de verkoop van je huis:

Het energieprestatiecertificaat

De bedoeling is om het primaire energieverbruik en de CO²-uitstoot te doen dalen, en daarbij rekening te houden met de economische, sociale en ecologische belangen. Het energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig en heeft betrekking op de doeltreffendheid van de verschillende elementen van een woning:

 • De schil (muren, vloeren, dak, enz.)
 • De verwarmingsinstallatie
 • De warmwaterinstallatie voor de badkamer
 • Het ventilatiesysteem
 • Systemen voor de productie van hernieuwbare energie

Daarnaast is het sinds 1 januari 2015 verplicht het EPC-certificaat nummer te vermelden in alle reclame in verband met de verkoop van het eigendom.

Deze verplichte melding van het EPC-certificaat is van kracht voor alle advertenties in kranten, tijdschriften en internetsites. Indien dit niet nageleefd wordt, word je bestraft met een boete, die kan oplopen van 500 € tot 1000 €

Via hier kan je enkele offertes opvragen om de nodige keuringen uit te voeren. 

 

De elektrische keuring

Wie zijn of haar huis verkoopt, heeft allereerst een keuringsattest van de algemene staat van de elektriciteit (de elektrische installatie) nodig. Je laat met een keuringsattest van de elektrische installatie aan de koper weten of alle elektrische installaties gekeurd werden en al dan niet in orde zijn. Als je een negatief attest voorlegt, weet de koper van je woning dat hij of zij 18 maanden de tijd heeft om de elektriciteit in orde te brengen.
Verwarm je je huis met stookolie, dan is het eveneens belangrijk om een keuringsattest te hebben van de stookolietank

Deze eerste twee zijn de meeste gekende documenten die je nodig hebt als je je huis gaat verkopen. Maar er zijn nog enkele verplichte documenten die je notaris meestal voor je zal in orde brengen bij het verkopen van je woning.

Bodemattest

Ook dit document heb je nodig als je je huis wil verkopen. Je bewijst hiermee dat de bodem waar de woning op gebouwd is al dan niet verontreinigd is. Vraag dit attest aan via je notaris of via OVAM. De prijs van dit attest varieert van 50 tot 202 euro en bij de aanvraag heb je de correcte kadastrale gegevens van je perceel nodig.

Een bodemattest is nodig bij elke overdracht van een grond (bebouwd en onbebouwd). Je hebt dus een bodemattest nodig als je een grond:

Ook bij de overdracht van bijvoorbeeld een appartement is een bodemattest nodig.

Wie de grond overdraagt, moet voor een geldig bodemattest zorgen. Het attest is nodig voor de ondertekening van het compromis.

Voor een grond die via een erfenis of een legaat wordt verworven, is geen bodemattest nodig.

 • Het bodemattest moet sowieso dateren van na 1 juni 2008.
 • Voor niet-risicogronden blijft een bodemattest geldig zolang de toestand van het terrein hetzelfde blijft en zolang
  • administratieve gegevens (bv. perceelnummer) niet wijzigen
  • milieutechnische gegevens (bv. ten gevolge van een bodemverontreiniging) niet wijzigen.
 • Voor risicogronden hangt de geldigheid ook af van de geldigheid van het oriënterend bodemonderzoek.

Kadastraal plan

Op dit uittreksel vind je terug op welke wijze de overheid jouw perceel grond gecatalogeerd heeft in haar databank (aan de hand van een uniek perceelnummer dat aan je perceel is toegekend). Ook het kadastraal inkomen, het bouwjaar, en de perceeloppervlakte staan hierin vermeld. Het kadastraal plan geeft je zicht op de perceelgrenzen en de verschillende constructies op het perceel. Beiden kunnen aangevraagd worden bij het kadaster.

attesten verkoop huisOverstromingsgebied

Je bent ook wettelijk verplicht je koper in te lichten over de overstromingsgevoeligheid van je woning. Als je jouw woning of zelfs grond verkoopt, dan ben je verplicht om via dit document de koper informatie mee te delen over het risico op overstroming. Je kan deze documenten makkelijk zelf voorzien via het geoloket.

Huis zelf verkopen tips: Lees hier extra advies van onze experten

Postinterventiedossier

Is je huis na mei 2001 gebouwd of gerenoveerd door een aannemer? Dan heb je een document nodig dat de technische gegevens verschaft over de structuur en de materialen van de woning. Het postinterventiedossier of PID vraag je aan de aannemer die renovaties heeft uitgevoerd aan je woning of aan je bouwheer.

Stedenbouwkundig uittreksel

Bij de verkoop van je woning moet je stedenbouwkundige informatie ter beschikking stellen aan de koper. Dat is informatie over vergunningen, eventuele bouwovertredingen, voorkooprecht van andere partijen en verkavelingsvoorschriften.

Die stedenbouwkundige informatie kan je verkrijgen door een uittreksel (stedenbouwkundig uittreksel) te vragen uit het vergunningen- en het plannenregister. De meeste van bovenstaande verplichte documenten bij de verkoop van je huis worden door je notaris in orde gebracht.

In vele gemeenten is het echter ook al verplicht om in je advertentie deze zaken te vermelden:

 • de meest recente stedenbouwkundige bestemming volgens het plannenregister.
 • een dagvaarding werd uitgebracht en iedere in de zaak gewezen beslissing.
 • een voorkooprecht in een ruimtelijk uitvoeringsplan bestaat.
 • een verkavelingsvergunning bestaat.

Ben je steeds nog niet zeker welke verplichte documenten en attesten je nodig hebt bij de verkoop van je huis. Neem dan zeker contact met ons op. We leggen je met plezier uit waar je deze documenten kan bekomen die nodig zijn wanneer je je huis gaat verkopen. 

Klik hier voor een gratis gesprek met onze expert

 

Wie is Instahome?

Wij zijn vastgoedexperten die zich onderscheiden van andere spelers door onze nieuwe software,
transparante, menselijke en innovatieve manier van werken.

Onze software analyseert elk uur 180 parameters, zodat we de juiste koper veel sneller kunnen bereiken.
KLIK HIER OM TE KIJKEN OF JOUW PAND IN AANMERKING KOMT

Onze diensten zijn zo transparant dat je alle informatie snel en eenvoudig op onze website kan vinden.
Daarnaast komen we graag langs voor een persoonlijk gesprek.

 

Compare listings

Vergelijken
small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten