Verkoopstyling: 9 tips om je huis snel te verkopen

verkoopstyling tips

Je huis snel verkopen dankzij verkoopstyling

Presentatie, presentatie en nog eens presentatie. Het sleutelwoord om je huis snel te verkopen. Wanneer je je woning te koop gaat aanbieden is het enorm belangrijk dat de allereerste indruk die men krijgt, veelal op Immoweb en Social Media, een goede indruk is. Foto’s zeggen immers meer dan 1000 woorden. 90% van de kijkers besluit in de eerste minuut al (onbewust) om een huis wel of niet te kopen. ‘Een goed gevoel’ speelt hierbij een heel belangrijke rol. De eerste indruk van je huis verdient dus heel veel aandacht. Lees hier 9 verkoopstyling tips om je huis zo goed mogelijk te presenteren voor de verkoop, zodat je huis er positief uitspringt in het grote aanbod van deze tijd!

9 verkoopstyling tips

1. Opruimen of nog beter …. inpakken

Het klinkt heel logisch, maar toch wordt het vaak niet gedaan: ruim alle overbodige spullen in huis op en wees hierbij kritisch. Hoe minder spullen, hoe beter. Laat alleen de dagelijkse gebruiksvoorwerpen staan en doe de rest in manden, dozen, bakken etc. Zet ze het liefst in een berging, in de auto, bij vrienden of alvast in je nieuwe huis. Het kost weinig tijd, maar geeft meer rust en ruimte. Denk hierbij ook aan jassen en schoenen in de hal, overbodige cd’s en boeken in de woonkamer, dode planten in de tuin, knuffels en speelgoed van de kinderen.

Zorg er ook voor dat je huis bijna overdreven schoon is. Met name de keuken en badkamer moeten schitteren zoals nooit te voren. Alsof je je in een showroom waant. Voorkom nare, muffe geurtjes in de badkamer en keuken en werk ook schimmel- en vochtplekken weg. Een klein likje verf doet wonderen.

Download Gratis Checklist Hoe mijn woning zelf verkopen

2. Waar licht is, is ruimte

Zorg voor zoveel mogelijk licht in huis. Zowel natuurlijk licht als sfeerverlichting. Poets de ramen, doe de gordijnen open, houd de ramen vrij, gebruik lichte kleuren op de muren (lichte kleuren weerkaatsen het licht, waardoor een ruimte groter lijkt) en verlicht donkere hoekjes in huis. Sfeerverlichting brengt gezelligheid en sfeer. Gebruik dus voldoende sfeerlicht tijdens de bezichtigingen. Onderstaande verkoopstyling tips zullen er ook voor zorgen dat je nog meer ruimte kan creëren. Een extra lampje zal er gegarandeerd voor zorgen dat je je huis snel kan verkopen.

3. Duidelijke functie van de ruimtes

Geef iedere ruimte in huis één duidelijke functie, zodat kopers de mogelijkheden van een ruimte zien. En vergeet bijvoorbeeld de zolder en bergruimte daarbij niet: maak van de berging bijvoorbeeld een logeerplek (een opblaasbaar luchtbed met een deken erover en wat kussens lijkt al een bed!) en van de zolder bijvoorbeeld een werkplek. Zo lijkt het huis opeens meer ‘functionele’ ruimtes te hebben!

Lees hier extra tips die onze experten geven om je huis snel te verkopen.

4. Achterstallig onderhoud aanpakken

Het klinkt misschien een beetje raar, als je de woning gaat verlaten om hem dan op te gaan knappen maar juist met het wegwerken van de kleine achterstallige karweitjes geef je de potentiële koper het gevoel dat de woning altijd tip top is onderhouden. Dus pak die plinten aan die je al jaren had moeten vastplakken en geef die vergeelde kamer nog even een frisse verfbeurt.

Mensen kopen ’t liefst een huis waar niet veel meer aan hoeft te gebeuren. Afgebladderde verf, loszittende plinten, lekkende kranen of piepende deuren geven, vaak ten onrechte, het gevoel dat er nog veel werk aan de winkel is. Zorg er daarom voor dat er geen achterstallig onderhoud is. Het is vaak maar even werk om deze kleine klusjes aan te pakken, maar het levert je veel extra op tijdens de verkoop. Vergeet niet dat je de positieve punten tijdens de verkoop wilt benadrukken en niet de negatieve! Dankzij deze verkoopstyling tips zal je er zeker in slagen om positief op te vallen in het grote aanbod.

verkoopstyling tips huis snel verkopen

5. Creëer ruimte

Kopers willen meestal een groter huis dan waar ze vandaan komen. Zorg daarom dat je ruimte creëert. Laat een paar grote basismeubels staan en haal de rest zoveel mogelijk weg. Probeer één centraal (positief!) punt in de ruimte te benadrukken, zoals een schouw of openslaande deuren naar de tuin. Zet je meubels in die richting, zodat de kijker daarop wordt gefocust (zet ze dus liever niet in de richting van de tv!) Zorg er daarnaast voor, dat er genoeg ruimte is om door je huis te lopen, dus geen smalle doorlooppaden. En zet voor een ruimtelijk effect de meubels bijvoorbeeld iets van de muur of laat een lampje achter de bank op de grond omhoog schijnen.

6. Hou je huis neutraal

Ieder heeft zijn eigen smaak. Presenteer je huis daarom zo neutraal mogelijk. Dus zonder te veel persoonlijke spullen, felle kleuren of drukke prints. Laat de kijkers zich focussen op de mogelijkheden van een huis, en laat ze dromen over hoe het zou zijn wanneer zij er zouden wonen, zonder dat ze afgeleid worden door andere zaken. Berg je persoonlijke spullen zoals foto’s en prullaria daarom dus zoveel mogelijk op en schilder de wanden in zachte, lichte, neutrale, (pastel)kleuren. Je zou verbaasd staan hoeveel mensen afknappen op bv. een fel rode muur of een woning waar teveel “rommel”aanwezig is. Het aanbod is zeer groot, dus zullen ze een woning kiezen waar amper nog opknapwerk moet gebeuren.

7. Huisdieren even naar de buren

Veel mensen zijn bang of allergisch voor huisdieren. Daarom is het verstandig om tijdens de bezichtigingen geen huisdieren of huisdierentoebehoren in huis te hebben. Haal etensbakjes, dierenspeeltjes, dierenvoer, kattenbakken etc daarom dus ook weg. Lucht het huis even goed op de dag van de bezichtiging en gebruik, indien nodig, geurvreters om de geur van huisdieren te camoufleren.

8. Laat je woning niet leeg achter

Heb je je woning nog niet verkocht maar verhuis je zelf al wel naar jouw nieuwe droomhuis dan neem je je meubels en spulletjes natuurlijk graag mee. Adviseerden we je hierboven nog om je woning flink op te ruimen om zoveel mogelijk ruimte te creëren, het helemaal leeg achterlaten van je woning is echt geen goed idee. Ondanks dat de potentiële koper een zee van ruimte ervaart in een lege woning geeft het ook snel een kil en koud gevoel. Een leuke optie is om je woning tijdelijk in te richten met kartonnen meubelen. Het geeft de koper inzicht in de mogelijkheden van de ruimte en geeft gelijk wat sfeer.  Je kunt tegenwoordig gemakkelijk kartonnen meubelen huren.

9. Zorg voor goede foto’s

Nu je alles hebt aangepakt en je woning er spik en span bij staat is het tijd voor de foto’s, die zorgen immers voor de eerste indruk op Immoweb en social media. Zorg ervoor dat de hoofdfoto, de foto tussen alle andere woningen in het overzicht, zich onderscheid van de andere op een positieve manier. Dit is namelijk de foto die de potentiële koper moet triggeren om jouw huis aan te klikken en een bezoek in te plannen.

Fotografeer ook de ruimtes in huis die misschien niet zo modern meer zijn, bijvoorbeeld de badkamer of het toilet uit 1950. Wanneer je deze ruimtes weglaat in de presentatie wek je misschien argwaan en blijven de bezichtigingen sowieso uit.

Lees hier hoe je de perfecte foto kan nemen om je huis snel te verkopen.

 

Zoals je nu al wel zal doorhebben, is verkoopstyling een zeer belangrijk onderdeel om je huis snel te verkopen. Zorg ervoor dat jij niet één van de eigenaren bent die hiertegen zondigt en zijn woning te koop aanbiedt zonder enige vorm van verkoopstyling. Dit zal enkel resulteren in een lange verkoop, met als gevolg minder geld te ontvangen voor je woning.

Wens je graag nog meer tips i.v.m. verkoopstyling of wil je je huis nog sneller verkopen dankzij onze software? Neem dan zeker contact met ons op.

 

Word lid van de discussie

2 thoughts on “Verkoopstyling: 9 tips om je huis snel te verkopen”

  • Stappenplan: Hoe je huis zelf verkopen in 8 stappen | www.instahome.be

    […] Lees hier hoe je dit aanpakt […]

    Reply
  • Huis verkopen – 11 waardevolle tips * Doe het zelf, doe het beter

    […] tussen wel of niet je huis verkopen. Onze ervaring is dat met de nodige inspanning van onder meer verkoopstyling (hierover straks meer) en foto’s van topkwaliteit, iedere woning op een goede manier te […]

    Reply

Compare listings

Vergelijken
small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten