Tips mijn huis zelf verkopen. Succes gegarandeerd

tips huis zelf verkopen

Zelf je huis verkopen? We geven je alvast enkele waardevolle tips.

Meer en meer eigenaars verkopen hun huis zonder makelaar. Via de sociale media en een eigen website kun je makkelijk zelf een groot publiek bereiken. Maar zelfs al heb je geen makelaar nodig, een beetje advies is steeds welkom. Daarom bundelden we enkele tips om je huis zelf te verkopen.

Prijs, prijs, prijs

Je wil niet met een makelaar samenwerken om je huis te verkopen, toch kun je er enkele bij je thuis uitnodigen om een schatting te maken. Laat hen duidelijk blijken dat je een vrijblijvende schatting verwacht, zonder verdere verplichtingen.

Ga ook op immosites – zoals Immoweb, Zimmo en Realo – op zoek naar huizen zoals dat van jou, die zowel qua oppervlakte, indeling, bouwjaar…  min of meer gelijkaardig zijn. Weet wel dat geen enkel huis hetzelfde is, dus staar je niet blind op de prijszen.

Met die info en de geschatte bedragen van de makelaar kun je een startprijs bepalen. Je wil natuurlijk zo veel mogelijk geld voor je huis krijgen, maar je moet realistisch zijn. Een goede indicatie is het gemiddelde van alle bedragen die je verzamelde en daarbij nog zo’n 5 % geteld.

Wil je een gedetailleerdere schatting? Raadpleeg dan een beëdigd schatter of neem contact met ons op.

Download Gratis Checklist Hoe mijn woning zelf verkopen

Dat laat nog wat marge voor onderhandelingen, al mag die ook niet te groot zijn. Een kandidaat die merkt dat er zeker 10.000 euro van de prijs af kan, zal zeker voor nog meer korting gaan. Al te vaak horen we dat eigenaars tijd genoeg hebben en daarom hun prijs veel te hoog plaatsen.

Hou het volgende zeker in je achterhoofd als je je huis zelf gaat verkopen: Staat je huis te lang online, dan is het verbrand. Mensen zullen dan snel denken dat er iets scheelt met je woning en gaan de vraagprijs niet meer bieden

Eveneens merken we dat veel eigenaars zich laten beïnvloeden door vrienden bij het bepalen van een prijs. Als zij geen ervaring hebben in vastgoed, raden we aan om ze niet te volgen. Je huis zelf verkopen dankzij onze tips zal een pak vlotter gaan.

Gezelligheid troef

You never get a second chance to make a first impression. Je huis kan er dus maar beter picco bello bij liggen als er geïnteresseerden je huis komen bezichtigen. Opgeruimd staat netjes, want een stapel afwas in de keuken of een tot de nok gevulde slaapkamer voorkomen dat de bezoekers het potentieel van je huis zullen zien. Hun aandacht wordt afgeleid en zullen een vertekend beeld krijgen.

Wie een huis bezichtigt, wil niet weten hoe jij er leeft of wat jij mooi vindt, maar ontdekken of híj/zij hier zou willen wonen. Dat lukt het best in een neutrale omgeving. Een knalrode muur schilder je maar beter wit, een wand met foto’s en tekeningen maak je leeg. De kracht zit hem dus in de eenvoud.

tips huis zelf verkopen

Als we onze tips meegeven aan eigenaars die hun huis zelf willen verkopen, krijgen we vaak volgende opmerking. Mensen moeten toch zien dat er geleefd wordt. Een huis zonder persoonlijke spullen kan ook heel gezellig zijn. Een brood op een mooie plank in de keuken, een boeket bloemen op de eettafel, trendy kussens in de zetel, een brandend kaarsje in de slaapkamer… Het zijn allemaal zaken die de kandidaat-kopers zin geven om hier te wonen.

Zonnige dagen in mei tot en met september zijn de beste momenten voor een bezichtiging. Mensen zijn vaker goed geluimd door het goede weer én door het vele natuurlijk licht komt je woning beter tot zijn recht. Maar daar kun je uiteraard niet altijd op wachten. Plan de bezoeken dus zo veel mogelijk overdag. Doe ook altijd alle gordijnen open en steek voldoende lichten aan. Zo is alles beter zichtbaar en maak je de bezoekers onbewust duidelijk dat je niets te verbergen hebt. En hoe meer licht er is, hoe ruimtelijker een huis aanvoelt.

Een bod: hap niet meteen toe

Hoe meer geïnteresseerden je hebt, hoe beter. Je hoeft dus niet meteen het eerste bod te aanvaarden, behalve dan als je er al een hele tijd op zit te wachten. Als je binnen een korte termijn van pakweg een week merkt dat er meerdere kandidaten een bod willen uitbrengen, dan kun je hen daarvan op de hoogte brengen en vragen om in een gesloten enveloppe een bod uit te brengen dat niet begrensd moet worden door jouw vraagprijs.

Op deze wijze hebben wel heel wat eigenaars geholpen om meer geld te ontvangen dan de vraagprijs die ze in gedachten hadden. Kandidaten tegen mekaar uitspelen vinden we niet echt fair en het risico bestaat dat sommige zullen afhaken.

Bepaal op voorhand een minimum bedrag waar je gedurende de eerste 2 maanden niet van afwijkt. Merk je dat de interesse uitblijft dan kan je je verwachtingen eventueel bijstellen. Weet dat er nog mogelijkheden zijn om meer interesse te wekken vooraleer je prijs te laten zakken. Lees ze hier

 

Twijfel je nog hoe je best je woning kan verkopen? Neem dan zeker contact met ons op.

Klik hier voor een gratis gesprek met onze expert

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken

Download onZE gratis Checklist

Elke stap wordt haarfijn uitgelegd aan de hand van 35 zéér waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT DE CHECKLIST 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten