Tips huis verkopen zonder makelaar. Lees ze hier

tips huis verkopen zonder makelaar

Van plan om je huis te verkopen? Lees dan zeker onze tips om je huis te verkopen zonder makelaar.

72% heeft amper tot geen vertrouwen meer in een makelaar lezen we in een studie van Bereal. Toch merken we, dat wij als conservatieve Belg nog te snel een makelaar inschakelen. De meerderheid tracht eerst zelf 2 maanden hun huis zelf te verkopen zonder makelaar, maar komen al snel tot de constatatie dat er wat meer komt bij kijken dan enkel snel foto’s te nemen en het op Immoweb te plaatsen. Met pijn in het hart schakelen ze dan een makelaar in, wetende dat ze enorm veel geld aan commissies (gemiddeld €10.000) zullen kwijt zijn. Onderstaande tips gaan ervoor zorgen dat jij op een veel professionelere manier je huis zelf kan verkopen zonder makelaar.

1. Bepaal de prijs van je huis

Je huis verkopen begint met het bepalen van de vraagprijs. Makkelijker gezegd dan gedaan zal je denken. De exacte waarde van een pand bepalen, is niet zo eenvoudig. Vraag en aanbod spelen namelijk een belangrijke rol bij de verkoop van woningen.

Een eenvoudige en tevens goedkope manier om een idee te krijgen over de waarde van je huis, is vergelijken met andere woningen in jouw regio. Kijk naar de vraagprijs van vergelijkbare panden.
Houd hierbij rekening met

 • De ligging: in de stad of op het platteland
 • De soort woning: appartement, rijwoning, halfopen bebouwing of open bebouwing
 • De totale oppervlakte
 • Het aantal (afgewerkte) kamers: leefruimtes, afzonderlijke keukens, bad- en douchekamers, slaapkamers, veranda, …
 • De ouderdom en staat van het huis
 • De graad van afwerking (standaard materialen of meer luxueuze afwerking)

Aan de hand van zoekertjes in jouw streek kun je ook de prijs per vierkante meter berekenen. Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning.

Op het internet vind je programma’s die je helpen bij het schatten van je woning. Om de waarde van je huis te berekenen, moet je een aantal gegevens over je woning invullen. Hoe meer gegevens je moet invullen, hoe nauwkeuriger de schatting van je huis zal zijn.

Voorbeelden van online toepassingen voor schatting van een huis

2. Zet je huis in de markt

Een bord in de tuin zetten, zelf snel foto’s nemen en op Immoweb plaatsen is in de meeste gevallen niet voldoende meer om kopers te lokken. Zie de reportage in het VTM nieuws.

Een huis verkopen doen mensen meer en meer via een eigen website of Facebook. Ofwel doen ze het zelf, ofwel via hun makelaar. In elk geval, via zo’n gepersonaliseerde website kunnen ze veel informatie geven en de troeven van de woning volop uitspelen. Mensen doen dat omdat een gewone advertentie op een immowebsite vaak niet genoeg opvalt.

Vandaag is er veel meer nodig dan alleen maar een bordje. Precies daarom is vastgoed-PR zo belangrijk. Kopers willen meer en meer het verhaal achter het huis horen, niet alleen maar het snelle verkoopspraatje.

Lees hier 20 tips hoe je huis verkopen via Facebook

3. Organiseer kijkdagen

Verkoop je zelf je huis, dan betekent dat ook dat je zelf de bezichtigingen leidt. Daarbij is het vooral de kunst om door de ogen van de koper naar je woning te kijken? Laat je niet uit het veld slaan als een koper de badkamer lelijk vindt en zegt die als eerst te gaan slopen, maar ga mee in zijn droom en benadruk de mogelijkheden.

Verkopen is vooral een kwestie van vragen stellen. Vertel niet te veel, maar probeer te achterhalen waarom de koper op je huis is afgekomen. Zo leer je wat de koper belangrijk vindt en kun je daar slim op inspelen.

Zegt die bijvoorbeeld dat hij op zoek is naar een veilige en kinderrijke buurt, dan kun je vertellen over het weinige verkeer in de straat en de nieuwe vriendjes die een paar huizen verderop wonen.

Enkele voorbeeldvragen:

 • Zijn jullie oorspronkelijk van deze regio?
 • Moet jullie woning nog verkocht worden?
 • Zijn jullie al bij verschillende banken geweest?
 • Wat zijn de positieve punten van deze woning?
 • Hoe gaan jullie de woning indelen?
 • Wanneer willen jullie er graag in wonen?

Zorg dat het geen verhoor wordt. Ga een ontspannen gesprek aan en tracht zoveel mogelijk informatie te achterhalen. Koppel deze informatie aan jullie woning!

Bijvoorbeeld:

“ Jullie vertelden dat in de nabije omgeving zeker een kinderopvang moet zijn, alsook een makkelijke verbinding met stad X. Op een kleine 500m heb je kinderdagverblijf Y, en op nog geen 5 min ben je op de autostrade. Is dit interessant voor jullie?

“Ik hoorde je net zeggen dat de vorige woningen geen tuin hadden en te weinig kamers. Is onze tuin groot genoeg? En zijn 3 kamers voldoende?”

 

Virtuele rondleidingen zijn ook het ideale middel om potentiële kopers je huis al te tonen zonder een makelaar.

4. Wees eerlijk aan de onderhandelingstafel

Veel mensen zien af van het zelf verkopen van hun huis uit angst voor de onderhandelingen. De verkoper is vooral bang voor conflict, maar dat is niet onnodig. Bij een goede onderhandeling neem je plaats aan de keukentafel, kijk je elkaar recht in de ogen en ben je vooral eerlijk. Als verkoper geef je aan welke prijs je wilt hebben, welke redenen je daarvoor hebt en hoe je huis zich verhoudt tot vergelijkbare woningen op de markt. Het is dus belangrijk dat je van tevoren je huiswerk hebt gedaan.

Twijfel je, of vind je het toch eng? Laat dan een vriend of familielid met meer ervaring en zonder emotionele binding met de woning onderhandelen. Belangrijk is dat je ondergrens vaststelt en je niet laat opjagen.

Ook niet onbelangrijk: licht je potentiële kopers in over eventuele gebreken. Je hebt als verkoper namelijk een informatieplicht naar de koper. Lekt het als het regent, is er sprake van een rotte dakconstructie of zijn er roestende leidingen, dan moet je dat vooraf melden. Komen na de koop gebreken aan het licht waarvan je wist of had kunnen weten, dan kun je aansprakelijk worden gesteld. De koper kan een schadevergoeding eisen en zelfs de koop terugdraaien.

 

5. Zet alles op papier

Wanneer je tot een akkoord bent gekomen met de koper, wordt er een verkoopovereenkomst opgesteld, in de volksmond beter gekend als ‘compromis‘. Ook in dit geval heb je geen makelaar nodig om deze documenten in orde te brengen.

Het is eveneens niet verplicht om hiervoor een notaris in te schakelen, maar we raden je dit toch aan, temeer omdat dit een gratis service is van de notaris. Zo ben je er zeker van dat deze overeenkomst alle elementen bevat die er in moeten staan. Je mag niet vergeten dat het compromis dezelfde rechtsgeldigheid heeft als de uiteindelijke akte.

Lees hier welke documenten je nodig hebt

We zijn ervan overtuigd dat onze tips je zullen helpen om je huis te verkopen zonder makelaar. Heb je toch nog vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

 

Word lid van de discussie

6 thoughts on “Tips huis verkopen zonder makelaar. Lees ze hier”

 • Tips huis schatten | www.instahome.be

  […] Lees hier de tips om te verkopen zonder makelaar […]

  Reply
 • Verkoopstyling: 9 tips om je huis snel te verkopen * Huis zelf verkopen

  […] maar even werk om deze kleine klusjes aan te pakken, maar het levert je veel extra op tijdens de verkoop. Vergeet niet dat je de positieve punten tijdens de verkoop wilt benadrukken en niet de negatieve! […]

  Reply
 • Mijn huis verkopen lukt niet. We krijgen geen bezichtigingen * Instahome

  […] woord zegt het al, het is een tekst om je huis te verkopen. Het moet dus geen opsomming zijn van allerlei technische weetjes die je ook bij de Kenmerken kunt […]

  Reply
 • Stappenplan: Hoe je huis zelf verkopen in 8 stappen * Huis zelf verkopen

  […] Heb je na het lezen van dit stappenplan om je huis zelf te verkopen nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op, zodat we kunnen helpen om je woning zelf te verkopen zonder makelaar. […]

  Reply
 • Huis kopen of eerst huis verkopen * Huis zelf verkopen * Zonder Makelaar

  […] nooit perfect op elkaar aansluiten. Je zal daarom moeten beslissen wat voorrang krijgt: je oude huis verkopen of een nieuwe woning […]

  Reply
 • Huis laten schatten tips * Huis zelf verkopen * Verkoop Zelf

  […] Lees hier de tips om te verkopen zonder makelaar […]

  Reply

Compare listings

Vergelijken

Download onZE gratis Checklist

Elke stap wordt haarfijn uitgelegd aan de hand van 35 zéér waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT DE CHECKLIST 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten