12 tips om je huis te verkopen zonder makelaar

Tips huis verkopen zonder makelaar

Steeds meer mensen in België kiezen ervoor om het huis te verkopen zonder een makelaar. Door bijvoorbeeld zelf de bezichtigingen te doen kan je al duizenden euro’s besparen. Tegenwoordig worden de meeste huizen binnen no- time verkocht. Voornamelijk in de grotere steden, zoals Antwerpen, Mechelen en Brussel worden de huizen gemiddeld binnen 2- maanden verkocht. 

Uiteindelijk leven we in een moderne wereld waar veel functies en media dit soort taken eenvoudiger kunnen maken.

Maar de kwestie: “hoe verkoop ik mijn woning zonder makelaar” is natuurlijk niet iets wat je licht moet opvatten. Uiteindelijk is een huis een grote investering waarvoor je graag de beste prijs weer terugkrijgt. Reden te meer om alles eraan te doen om het maximum uit jouw huis te halen, maar je wil natuurlijk ook niet zomaar een percentage van de verkoop afdragen.

 

Gratis Webinar: Hoe je huis zelf verkopen

 

# 1 Plaats een advertentie op Immoweb

Tegenwoordig is het mogelijk om als verkoper, zonder een dure makelaar in te schakelen, een advertentie op Immoweb.be en alle overige relevante huizensites in België te plaatsen. De zoektocht van jouw potentiële koper begint immers op het internet vandaar dat dit ook tip #1 is. De overige relevante huizensites zijn iets minder belangrijk, maar je wilt alle mogelijkheden die er vandaag de dag zijn.

# 2 Zorg voor goede foto’s

De eerste tip waar wij altijd mee beginnen is: Zorg voor goede foto’s. We kunnen dit maar niet vaak genoeg blijven herhalen, omdat we nog dagelijks huizen online zien die over zeer slechte foto’s beschikken. De eerste indruk kan je maar één keer maken. Ga dus niet zelf met een mobiele telefoon foto’s maken van het huis, maar laat dit over aan een professionele vastgoedfotograaf.

Begin dus goed en zorg voor professionele en mooie foto’s van het huis.

 

 

# 3 Zorg voor een eigen online pagina

Wanneer je jouw huis gaat verkopen zul je een keuze moeten maken voor een plek (op het internet) waar je het huis gaat publiceren. Je kunt ervoor kiezen om een eigen website te maken of gebruik te maken van een huizenwebsite, zoals Immoweb.be, tweedehands.be, zimmo, realo,… Het voordeel van een huizenwebsite is dat je direct potentiële huizen kopers bereikt, deze ‘shoppen’ immers naar huizen.

# 4 Zet gratis hulp in

Als je deze tip goed toepast krijgt jouw huis binnen no time meer online bezichtigingen. Het is van belang dat je zo snel mogelijk begint met het doorvoeren van deze tip. Vraag je omgeving om je huis mee te helpen promoten.

Het grote voordeel is dat we leven in de tijd van het internet. Dit biedt jou, als huisverkoper, veel meer kansen en mogelijkheden dan een aantal jaren terug.

Vraag je ‘vrienden’, we gebruiken hier even het woord vrienden, maar we bedoelen eigenlijk kennissen, collega’s, sportvrienden en iedereen in je omgeving die een steentje bij kan dragen om zoveel mogelijk potentiële kopers te bereiken.

Deel de link van je huis met je vrienden via e-mail, Facebook, Twitter, LinkedIn en Whatsapp. Gebruik deze verschillende kanalen en wees niet bang om te vragen of ze de link van jouw advertentie willen delen. Je omgeving helpt je graag. En als het nodig is, zou je ze zelfs met een tegenprestatie, zoals een etentje of tegoedbon, kunnen belonen.

# 5 Onderneem ZELF actie

Voordat je doorgaat naar de volgende tips is het goed om te weten dat je zelf actie dient te ondernemen. Een huis verkopen zonder een makelaar dient actieve promotie te hebben. Het komt er dus op neer dat als je jouw huis sneller wilt verkopen, je zelf actie moet gaan ondernemen om op zoek te gaan naar de potentiële kopers.

huis verkopen zonder makelaar - facebook

# 6 Zet Facebook in 

Met ruim 7,1 miljoen gebruikers, waarvan 50% dagelijks actief, is Facebook erg populair. Als je geen gebruik maakt van Facebook is dit echt een gemiste kans. Hieronder een overzicht van het aantal gebruikers per Social Media kanaal in België.

 • 11,56 miljoen inwoners (+0,5 % ten opzichte van 2019)
 • 10,41 miljoen internetgebruikers (+0,5% ten opzichte van 2019)
  • Google, Facebook, Youtube en HLN zijn de populairste websites
 • 10,81 unieke gsm gebruikers (+4,5% ten opzichte van 2019)
 • 7,50 miljoen actieve sociale media gebruikers (+6,3% ten opzichte van 2019)
 • Populairste sociale media:
  1. Facebook
  2. Youtube
  3. Facebook Messenger
  4. Whatsapp
  5. Instagram
  6. LinkedIn
  7. Pinterest
  8. Snapchat
  9. Twitter
  10. Snapchat
  11. Skype

# 7 Stel een marketingbudget beschikbaar

Veel verkopers die ervoor kiezen om het huis te verkopen zonder een makelaar doen dit om geld te besparen en dit is natuurlijk prima. Het is in deze tijd heel goed mogelijk om hierop te besparen.

Maar het is wel goed om van te voren een budget beschikbaar te stellen voor bepaalde marketingactiviteiten. Wat je wilt voorkomen is dat je huis binnen twee jaar nog steeds te koop staat en dat je noodgedwongen je vraagprijs met stappen van € 10.000,- dient te verlagen of meer.

# 8 Maak een Facebook bedrijfspagina 

Het is van belang dat je een eigen Facebookpagina aanmaakt voor het huis. Ga niet alle berichten via je privé account met de wereld delen. Het is prima om dit een aantal keer te doen, maar ga niet dagelijks je huis zitten promoten via je privé account.

Als je dit wel doet zal je niet veel vrienden overhouden op Facebook 

Maak daarom een Facebookpagina aan voor bedrijven om jouw huis te promoten.

Lees hier onze tips om je huis te verkopen via Facebook

# 9 Maak het persoonlijk

Probeer een verhaal te maken over het huis, over de personen in het huis en de omgeving. Probeer er een persoonlijk verhaal van te maken. Dit verhaal ga je altijd kunnen gebruiken en helpt je bijvoorbeeld bij de rondleiding tijdens een bezichtiging. Neem de tijd voor het maken van een persoonlijk verhaal over het huis.

Hulpvragen voor het maken van een persoonlijk verhaal.

 •  Wie wonen er in het huis?
 •  Waarom heb jij ooit het huis gekocht?
 •  Waarom ga je verhuizen?
 •  Wat zijn de bijzonderheden in de buurt?
 •  Wat heb je veranderd aan het huis?
 •  Kan je iets vertellen over de energiekosten?

Wij raden aan om een persoonlijk verhaal te schrijven over het huis van ongeveer 450 woorden met de bovenstaande punten erin verwerkt.

# 10 Verkoopstyling is geen overbodige luxe

Wel of geen verkoopstyling nodig om je huis te verkopen? Het blijft een lastige keus. Hoe weet ik of ik een verkoopstyling nodig heb? Mijn vrienden vinden mijn huis allemaal prachtig. Verkoopstyling is toch duur?

Dit zijn een aantal vragen en bezwaren die bij de meeste verkopers spelen wanneer ze twijfelen of ze wel moeten kiezen voor een verkoopstyling.

De voordelen van een verkoopstyling:

 •  Je krijgt een objectieve mening
 •  Je zet een expert aan het werk
 •  Het huis wordt verkoop klaar gemaakt
 •  Ook de buitenruimtes worden verkoopklaar gemaakt

Als verkoper heb je maar één doel en dat is het verkopen van je huis voor een goede verkoopprijs. Een verkoopstylist inschakelen is een middel om je doel werkelijkheid te maken. Het biedt echter geen garanties, maar een goede verkoopstylist zal je aanvullen en de styling zo uitvoeren dat het is de smaak van de potentiële kopers zal vallen.

Denk er daarom serieus over na of je een verkoopstylist gaat inschakelen.

huis zelf verkopen zonder makelaar

 

# 11 Laat een promotiefilm van het huis maken

Een goede woningfilm zegt meer dan honderd foto’s. Bereik meer potentiële kopers op een creatieve manier met een promotiefilm van je huis! Je hebt altijd ‘Open Huis’ door het filmpje waarin je huis wordt gepresenteerd online te zetten. Bezoekers kunnen zo zonder afspraak binnen kijken op elk gewenst moment van de dag.

Het is nu eenmaal een gegeven dat kopers hun eerste selectie maken op het internet.

# 12 Tips voor bezichtigingen

Dit zijn onze tips op een rij:

 • Zorg dat je huis schoon en opgeruimd is
 • Berg kleine persoonlijke spullen zo veel mogelijk weg (Ook uit het zicht)
 • Zorg dat de indeling van de leefruimten een ruimtelijk karakter hebben, dus niet propvol met meubels
 • Maak de tuin netjes, even onkruid wieden, aanvegen en schoonmaken
 • Zorg dat eventuele huisdieren niet aanwezig zijn
 • Vraag of het bezoek een rondleiding wil of liever zelf eerst rondkijken
 • Laat het bezoek in het laatste geval hun gang gaan. Vraag na een paar minuten of ze nog vragen hebben
 • Doe een eventuele rondleiding met maximaal 1 persoon
 • Wees niet aldoor aan het woord, vraag naar wat ze willen weten
 • Wees geïnteresseerd in de bezoekers
 • Als je iets niet weet, schrijf het op en beloof er op terug te komen via mail of telefoon
 • Veel bezoekers komen vooral om te oriënteren. Hou daar rekening mee.
 • Als mensen oprecht geïnteresseerd zijn of zelfs een bod willen doen, regel dan een afspraak
 • Vraag naar contactgegevens, laat het niet van de geïnteresseerden afhangen
 • Probeer jezelf te zijn, neem de tijd, en wees vriendelijk.

Huis verkopen zonder een makelaar en duizenden euro’s besparen kan perfect

Wanneer je zelf je huis te verkoopt bespaar je op de kosten van de makelaar. Dit betekent wel dat dat je de meeste zaken zelf dient te regelen.

Hierbij moet je denken aan:

Hopelijk heb je nu een goed beeld bij het gehele verkoopproces en de onderdelen die je hiervan (eventueel) zelf kunt doen. Wil je toch meer informatie of een GRATIS adviesgesprek? Neem dan even contact met ons op en wij geven je gratis advies op maat.

 

Meer tips bekijken om je huis te verkopen zonder makelaar?

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.