Of je nu een makelaar bent, of je wil zelf je huis verkopen, een woning verkopen is niet op één, twee, drie gebeurd. Neen, het vraagt een goede voorbereiding, heel wat geduld en misschien wel enkele aanpassingen. Onderstaande tips gaan je zeker helpen om je huis te verkopen.

 

Wie zorg besteedt aan het verkoopsproces, zal nadien de woning vlotter van de hand kunnen doen. Lees dus zeker onderstaande tips om je huis ook snel te kunnen verkopen.

Wanneer je je huis wil verkopen, dan komt hier nogal eens wat stress bij kijken. Want vaker wel dan niet, zit hier immers wel wat haast achter… en heb je deze hele situatie het liefst zo snel mogelijk achter de rug. Toch? Absoluut. Maar, euh… hoe zorg je er nu voor dat je huis zo snel mogelijk verkocht geraakt? Met deze tips van onze experts kom je alvast een stap verder!

1. De ideale geur om een huis te verkopen

Om onze neus voor vastgoed te prikkelen, ging een Britse makelaar op zoek naar de perfecte geur voor het verkopen van een huis. De combinatie van koffie en versgebakken brood voor het creëren van een huiselijke, warme sfeer blijkt verleden tijd. Als we de aromagoeroe’s van ScentAir mogen geloven is een mix van witte thee en vijgen de absolute winnaar.

tips huis verkopen geuren

2. Geef je huis een ziel

Iedereen is fan van verhalen. Kijk maar naar de Facebook en Instagram Stories. De nood om van alles een mooi verhaal te maken, is ons van nature meegegeven. Daarom is het belangrijk om ook je huis een interessant en menselijk verhaal te laten vertellen. Zorg ervoor dat de potentiële kopers de ‘ziel’ van de woning écht leren kennen, zodat ze ook verliefd worden op de geschiedenis en karakter… en niet enkel op het knappe ligbad, bijvoorbeeld (dat kunnen ze ook in veel andere huizen zien).

3. Neutraal presenteren

Je huis inrichten om er zelf in te wonen is helemaal anders dan je huis inrichten voor verkoop. “De eerste 60 seconden zijn cruciaal om kandidaten te overtuigen”.

Als verkoper heb je een emotionele band met je woning. Je richt je huis in naar je eigen stijl. Maar die stijl is niet noodzakelijk die van een kandidaat-koper. Haal de voederbakjes voor de dieren weg. Plaats niet te veel persoonlijke spullen, want de koper wil zichzelf kunnen voorstellen in de woning. Spullen die verwijzen naar je hobby of grote foto’s van je gezin haal je beter weg. Door je huis neutraal te presenteren mik je op een grote doelgroep. En een grotere doelgroep levert meer potentiële kopers op.

Ga voor een gezellige, warme sfeer in je huis en breng het luxegevoel naar boven. Breng harmonie tussen de verschillende ruimtes met een stijl die bij elkaar past. Ook moet elke kamer een duidelijke functie krijgen. Zorg ervoor dat alles netjes opgeruimd is. Als je je auto verkoopt en kandidaten komen kijken, laat je je boodschappen toch niet staan in de koffer?

tips huis verkopen

4. Zorg voor een ontspannen sfeer – muziek zal je helpen

In een kledingzaak of supermarkt is achtergrondmuziek niet meer weg te denken. Muziek heeft een positief effect op klanten, ze blijven langer en besteden meer. Waarom dan geen muziek gebruiken bij het verkopen van je huis?

Muziek heeft een duidelijke positieve invloed op je beleving. Door achtergrondmuziek te laten horen, geef je als verkoper  je bezoekers een warmer welkom. Muziek is sowieso al een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar muziek bij het verkopen van je huis net zo belangrijk als de beleving van veel natuurlijk licht. Deze is één van de tips die vaak vergeten wordt als je je huis snel wil verkopen.

5. Charm pricing of psychologisch prijsvoering

Charm pricing’ is een strategie die inspeelt op het gevoel van de consument bij een bepaald getal. Denk aan de ‘0,99 cent-tactiek’. Het cijfer 9 haalt consumenten vaak over om een product te kopen. 0,99 eurocent is namelijk minder dan één euro, wat als een goede deal klinkt in de oren van de klant.

Kies daarom (bijvoorbeeld) voor een verkoopprijs van 239 000 in plaats van 240 000! Maar nog beter zou zijn: 239 440 dit geeft aan dat je er alles aan gedaan hebt om de juiste prijs te bepalen.

6. Kies de beste tijd om je huis te verkopen

Een perfecte timing is voor vele zaken cruciaal. En al zeker als het gaat om je woning te koop te zetten, kies je best het goede moment uit. Maar wanneer is dat nu?

De lente is het beste seizoen om je huis te verkopen. Veel gezinnen willen namelijk voor de zomer naar hun nieuwe woning verhuizen. Zo kunnen ze er tijdens de zomer al volop van genieten en bezitten ze hun nieuwe woonst ruimschoots voor het begin van het nieuwe schooljaar.

tips huis verkopen - beste tijd

Veelgestelde vragen (FAQ)

Je hebt 4 mogelijkheden met elk zijn voor- en nadelen. 

  1. Met een notaris. Gemiddeld 1% commissie én amper een dienstverlening.
  2. Met een makelaar. Gemiddeld 4% commissie en een beperkte dienstverlening.
  3. Helemaal helemaal. Reclame- en administratiekosten en geen ondersteuning.
  4. Met de hulp van Instahome. 1% commissie met een ongeziene succesratio

Tijden zijn veranderd. Vroeger volstond het om een bord in je tuin te plaatsen en een advertentie op Immoweb aan te maken. 90% zoekt zijn nieuwe woning online, het is dus ten zeerste aangeraden om een klein marktonderzoek te doen.

  • Waar is jouw potentiële koper actief?
  • Hoe kan ik hem/haar bereiken?
  • Welk beeldmateriaal moet ik hiervoor gebruiken? 
  • Welke kanalen moet ik inschakelen?

Je huis “proberen” te verkopen is uit den boze. We praten immers over gigantisch veel geld en de gevolgen kunnen nefast zijn. 

Uiteraard. De enige instantie die verplicht is tijdens het verkoopproces is een notaris. 

Het makelaarsloon bedraagt in de meeste gevallen een percentage van de verkoopprijs. Prijsafspraken zijn verboden, dus ‘het tarief’ bestaat niet. De percentages schommelen tussen 2 en 6 procent, maar volgens het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars mag je uitgaan van gemiddeld zo’n 3,63%.

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.