Rondleiding geven? Hoe pak je het aan

Jij kent je huis en de buurt door en door en weet waarom je er al die jaren zo graag hebt gewoond. Jij bent dus de ideale verkoper voor je eigen huis!

Kopers houden wel van de persoonlijke aanpak, dus een rondleiding van de man of vrouw des huizes zal zeker in de smaak vallen. Je moet je enthousiasme enkel nog weten over te brengen op de bezoekers tijdens het geven van een rondleiding.

 

1. Je woning spik en span

Zorg ervoor dat je huis geen typerende geuren heeft van een afvoer, vuilnis, huisdieren of andere onaangename geurtjes. Zet de ramen alvast open zodat er een frisse wind door het huis kan waaien voor de bezichtiging. Maak alles nog eens goed proper met wat schoonmaakmiddel voor een nette indruk én geur.

Vraag aan familie of vrienden of je huisdier even mag komen logeren en elimineer alle dierenspullen. Een koper die honden haat, zal zichzelf niet in een ‘hondenhuis’ zien wonen. Verberg ook de was en je persoonlijke badkamerspullen.

Zorg dat je huis een oase van rust is. Haal persoonlijke spullen, foto’s en post weg. Zo kan de bezoeker zich beter inbeelden in je huis of appartement te wonen. Maak ook je bed op!

Lees hier mee verkoopstylingtips

 

2. Comfort voor de bezoeker

Een bezoeker houdt niet van te veel obstakels tijdens een rondleiding. Maak genoeg ruimte om te lopen en zet alle meubels die nog maar een beetje in de weg staan opzij. Een vrije doorloop in alle kamers en gangen is een must.

Schakel alle geluiden die niet nodig zijn uit. Denk hierbij aan een wasmachine, automatische stofzuiger, computer of radio.

Zet de thermostaat op 19°C voor een aangename bezoektemperatuur. Te warm is ook niet goed, want bezoekers houden meestal hun jas aan.

Laat natuurlijk licht door de ruimtes stralen. Was je ramen en maak alles open. Is het al donker buiten? Zet dan alle lichten aan voor een klare kijk.

 

3. Je sterke punten in de verf zetten

Sterke punten moeten opvallen tijdens het geven van een rondleiding. Heb je een pracht van een tuin? Laat de bezoekers zich dat dan echt voorstellen door er een gezellige leeftuin van te maken. Wat nieuwe planten, stoelen met kussens en klaar is kees.

 

4. Hou het persoonlijk

Mensen kunnen zich graag voorstellen hoe zij zouden wonen in een woning. Daar heb jij al een streepje voor, want je appartement of huis werd waarschijnlijk niet zonet gerenoveerd en is daardoor niet leeggehaald. Een bed in een slaapkamer is een must om de dimensies te kunnen inschatten bijvoorbeeld, of een zetel in de woonkamer.

Vertel aan je bezoekers waarom jij zo graag in de woning leeft. Ook iets minder goede punten mag je gerust aanhalen, zolang ze geen té groot obstakel kunnen vormen. Als bezoekers het gevoel hebben dat ze je kunnen vertrouwen, heb je zeker een streepje voor.

 

5. Geuren verkopen

Om ervoor te zorgen dat je thuis geweldig ruikt tijdens het geven van een rondleiding: gebruik dan schoonmaakproducten met een citrusgeur, of gebruik vanille geurkaarsen. Beter nog, gebruik the real stuff om je huis op te frissen door een basilicumplant in de keuken te zetten tijdens bezichtigingen.
Probeer je aan een simpele geur te houden die onopvallend het huis doordringt en zorg ervoor dat je geur overeenkomt met de sfeer in je huis.

Lees hier meer over geuren

 

6. Vraag een vriend of familielid je woning nog een laatste keer kritisch te beoordelen

Zelf kan je niet meer objectief naar je huis kijken. Een goede vriend of familielid zal wel nog kritische gebreken kunnen vaststellen. Doe hier dan ook beroep op voor je je eerste rondleiding zal geven.

 

7. Leg alle documenten klaar

Bij het verkopen van een huis draait alles rond vertrouwen. Indien je alle bovenstaande tips opvolgt tijdens het geven van een rondleiding zal je meer en meer vertrouwen winnen van een potentiële koper. Wil je dit positief gevoel nog een extra boost geven? Zorg dan dat alle documenten klaarliggen voor inzage. Op die manier toon je aan dat je alles goed opvolgt alsook dat je niets wil verbergen.
Bied hen iets te drinken aan, zodat ze zich op hun gemak voelen. Hiermee geef je ook aan dat ze alle tijd mogen nemen om alles na te lezen. 

Lees hier welke documenten je nodig hebt

 

8. Geef een bodformulier mee

Bij afloop raden we ook aan om, indien gewenst, een bodformulier mee te geven. 
Verduidelijk ook hoe jullie het verdere verloop van de verkoop in zijn werk zal gaan. Bieden jullie iedereen de kans om de woning te komen bekijken? Staat er termijn op de verkoop? Werken jullie onder gesloten enveloppe? …

Download hier een bodformulier van de Kamer van Arbitrage en Bemiddeling  

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.