Nieuwbouw gekocht. Wanneer zet je je eigen huis in de verkoop?

Een simpele vraag waarvan het antwoord best ingewikkeld is. De beste keuze voor jou is zeer persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de markt in jouw buurt.

Op het moment dat je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, bezit je twee woningen tegelijk. Het liefst verkoop je jouw woning op het moment dat je nieuwbouwwoning klaar is, zodat je niet twee keer hoeft te verhuizen. Over het algemeen duurt het bouwen van een nieuw huis zo’n 1,5 tot 2 jaar vanaf het moment dat het van jou is.

Overbruggingskrediet

Koop je een woning, om pas daarna je oude huis te verkopen, dan geef je eerst geld uit voor je de verkoopprijs ontvangt. In dat geval kan je een overbruggingskrediet aangaan bij de bank. De bank schiet dan gedurende een beperkte periode de middelen voor om de nieuwe woning aan te kopen in afwachting van de verkoop van de oude woning. Met de opbrengst van die verkoop betaal je het overbruggingskrediet terug.

Niet zonder risico’s
Wat als jouw oude woning niet op tijd wordt verkocht? In dit geval riskeer je opgezadeld te zitten met twee volwaardige hypothecaire leningen en wordt de afbetalingslast erg groot.

Dus moet je een keuze maken. Of je eigen huis direct verkopen en tijdelijk huren of wachten met het in verkoop zetten van je eigen huis totdat je nieuwe woning klaar is. In dat laatste geval kan je het beste 6 tot 9 maanden van tevoren starten.

Direct of later je eigen huis verkopen

Welke keuze je maakt hangt van een aantal zaken af. Als de gedachte van twee huizen je nerveus maakt, of je verwacht dat de woningprijzen gaan dalen dan kun je maar beter zo snel mogelijk je oude huis verkopen en tijdelijk gaan huren. Indien je een populair huis hebt en je verwacht dat de woningprijzen zullen stijgen dan is wachten het beste advies.

Bezettingsregeling

Je kan dan in de onderhandse verkoopovereenkomst een bezettingsregeling uitwerken. Dat betekent dat je als verkoper dan het recht hebt om in de woning te blijven gedurende enkele maanden na de ondertekening van de notariële akte. Hiervoor betaal je dan een bezettingsvergoeding, zolang je in de woning blijft wonen.

Heb je graag nog meer tips om je huis zelf te verkopen? Neem dan zeker contact met ons op

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.