Mijn huis verkopen: Wat is het beste seizoen?

mijn huis verkopen: beste seizoen

Nu de herfst zijn intrede heeft gemaakt, de noten alweer in de schappen liggen en we toch de paraplu’s tevoorschijn moeten halen, is het wel even slikken. Maar niet voor de huizenverkopers. Want waar de huizenmarkt in de zomer op z’n gat ligt, begint het rond deze tijd weer op te krabbelen. Is de herfst een goed seizoen om je huis te verkopen? Of kan je toch nog beter even wachten?
Wat is nu precies het beste moment om een huis te verkopen? Het is misschien een vraag die je ook al hebt gesteld. Je hebt natuurlijk niet altijd de keuze om te bepalen wanneer je jouw woning het best te koop aanbiedt. Sommige huizen moeten misschien snel verkocht worden – bv. door een scheiding – waardoor je niet altijd kan wachten tot het beste seizoen op de proppen komt. Wanneer je toch de mogelijkheid hebt om het beste moment af te wachten, dan kunnen onderstaande tips je alvast helpen om te kiezen welk seizoen het best is om je huis te verkopen.

Download Gratis Checklist Hoe mijn woning zelf verkopen

Huis verkopen in de herfst

Ondanks dat het voor kopers vaak moeite kost om door weer en wind naar een bezichtiging te komen, is dit wel een goed moment om je huis te koop zetten. Net na de zomer heerst er nog veel positieve energie en alle plannen die in de late zomeruurtjes tot stand zijn gekomen kunnen uitgevoerd worden. Ook heeft de koper ruim voldoende de tijd om zich te settelen voor de winter en feestdagen, wat toch belangrijk. Zorg er wel voor dat je foto’s nog wat zonlicht meekrijgen en verzorg je straat en tuin een beetje extra, zodat het eerste beeld niet uit een hoop blaadjes bestaat.

In de lente

Dit seizoen is veruit het beste seizoen om je huis klaar te maken voor de verkoop. Is dit überhaupt niet het beste seizoen voor alles trouwens? De winter-blues zijn voorbij, de eerste zonnige dagen staan voor de deur en alle kleur begint weer tevoorschijn te komen in de natuur. Je foto’s zien er goed uit, je tuin staat er stralend bij en je kopers zijn blij omdat ze op de fiets naar de bezichtiging kunnen komen. Wanneer je je huis in de lente verkoopt, heb je veel concurrentie. Veel mensen willen hun huis graag nog even voor de zomer verkopen. Wil je iets minder concurrentie, kies dan voor de herfst.

In de winter

Je huis verkopen in de winter kan, mits je dit ruim voor de kerst doet. De winterdip is nog niet ingeslagen, mensen hebben wat minder energie, maar hebben nog wel voldoende zin in een volgende stap. Zorg dat je huis lekker warm is tijdens bezichtigingen met een fijne winterse inrichting. Iemand moet zich hier zien thuiskomen, want dat is wat we willen tijdens de winter. Lekker naar huis en met een kop thee of een glas rode wijn op de bank ploffen. En lukt het niet om voor de kerst je huis te verkopen, wacht dan even tot eind januari. Je huis verkopen aan mensen met een energielek door het koude weer is gewoon niet zo leuk.

Lees hier extra tips om je huis te verkopen tijdens de feestdagen

In de zomer

En hoe werkt het verkopen in de zomer? De huizenmarkt ligt tijdens deze maanden vaak op z’n gat, wat natuurlijk ook weer een voordeel is. Je hebt weinig concurrentie van andere die hun huis te koop zetten en er zijn met de huidige huizenmarkt genoeg gegadigden voor jouw huis. Het betekent alleen wel dat je je tijdens deze fijne maanden moet storten op de verkoop en alle taken die hierbij komen kijken. Vraag jezelf daarom af of je dit wil tijdens deze maanden. Onbezorgd in je tuin zitten en genieten van die 10 boeken die je nog wilde lezen, is namelijk ook wel erg fijn.

Lees hier extra tips om je huis te verkopen tijdens de zomer

Dus in welke seizoen kan ik het beste mijn huis verkopen?

De lente en de herfst zijn de beste verkoopseizoenen, maar dit betekent niet dat de andere seizoenen helemaal niet goed zijn. Laat je hier dan ook niet door tegenhouden. Wat wel belangrijk is om in gedachten te houden, is de lichtinval in je huis. Heb je een donker huis, dan zijn de lente en de zomer echt betere maanden. Heb je juist een heel licht huis of geen buitenruimte? Kies dan voor de herfst of de winter.

Het optimale moment

Het blijft bovenal natuurlijk belangrijk om je woning in een positief daglicht te stellen. Maak een afspraak met je potentiële koper op een moment waarop er veel licht in je huis aanwezig is. Zorg er bovendien voor dat in de lente en zomer je tuin er netjes uitziet en in de winter de sneeuw is weggeruimd. Zo krijgt de bezoeker tijdens elk seizoen onmiddellijk een positief beeld van je huis en zal deze persoon sneller overtuigd zijn en tot een aankoop overgaan.

Wil je gewoon van je huis af? Dan kies je gewoon voor nu. Succes!

Heb je toch nog vragen of nood aan meer tips? Neem dan zeker contact met ons op.

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken
small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten