Mijn huis verkopen: Wat is het beste de beste periode?

Klik hier: Gratis Checklist Elke fase perfect uitgelegd

Wat is de beste periode om je huis te verkopen?

Denkt u erover na om uw huis te verkopen, maar vraagt u zich af wat de beste periode is om dat te doen?

Er zijn periodes waarin meer mensen op zoek zijn naar een nieuwe woning en wanneer er dus meer vraag is. Dat zijn de beste periodes om uw huis te verkopen.

We overlopen de 2 beste periodes: de lente en de zomer.

 

Je hebt natuurlijk niet altijd de keuze om te bepalen wanneer je jouw woning het best te koop aanbiedt. Sommige huizen moeten misschien snel verkocht worden – bv. door een scheiding – waardoor je niet altijd kan wachten tot de beste periode op de proppen komt. Wanneer je toch de mogelijkheid hebt om het beste moment af te wachten, dan kunnen onderstaande tips je alvast helpen om te kiezen welk seizoen het best is om je huis te verkopen

Dus in welke periode kan ik het beste mijn huis verkopen?

De lente en de herfst zijn de beste periodes, maar dit betekent niet dat de andere seizoenen helemaal niet goed zijn. Laat je hier dan ook niet door tegenhouden. Wat wel belangrijk is om in gedachten te houden, is de lichtinval in je huis. Heb je een donker huis, dan zijn de lente en de zomer echt betere maanden. Heb je juist een heel licht huis of geen buitenruimte? Kies dan voor de herfst of de winter.

 

Klik hier: Gratis Checklist Elke fase perfect uitgelegd


Huis verkopen in de lente

Dit seizoen is veruit de beste periode om je huis klaar te maken voor de verkoop. Is dit überhaupt niet het beste seizoen voor alles trouwens? De winter-blues zijn voorbij, de eerste zonnige dagen staan voor de deur en alle kleur begint weer tevoorschijn te komen in de natuur. Je foto’s zien er goed uit, je tuin staat er stralend bij en je kopers zijn blij omdat ze op de fiets naar de bezichtiging kunnen komen. Wanneer je je huis in de lente verkoopt, heb je veel concurrentie. Veel mensen willen hun huis graag nog even voor de zomer verkopen. Wil je iets minder concurrentie, kies dan voor de herfst.

Voordelen in de lente

 • In het begin of einde van het jaar krijgen mensen hun belastingen teruggestort, wat meer ademruimte geeft voor renovaties van aangekochte huizen.
 • Warmer weer en langere dagen zorgen ervoor dat meer mensen op zoek gaan naar een nieuwe woning.
 • Je buurt staat letterlijk en figuurlijk in bloei doordat bomen, bloemen en gras mooier staan dan ooit.
 • De beste periode om te verhuizen komt eraan, met vakantieperiodes en mooier weer voor de deur.
 • In het zonlicht ziet een woning er mooier en gezelliger uit en de tuin staat in bloei. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat men meer energie heeft en ook meer zin heeft in iets nieuws.
 • Mensen met kinderen kopen graag vóór de zomer een nieuw huis met het nieuwe schooljaar in het achterhoofd. Want stel dat kinderen moeten wisselen van school door de verhuizing, dan wilt u dit niet in het midden van het schooljaar.

 

Huis verkopen in de herfst

Ondanks dat het voor kopers vaak moeite kost om door weer en wind naar een bezichtiging te komen, is dit wel een goed moment om je huis te koop zetten. Net na de zomer heerst er nog veel positieve energie en alle plannen die in de late zomeruurtjes tot stand zijn gekomen kunnen uitgevoerd worden. Ook heeft de koper ruim voldoende de tijd om zich te settelen voor de winter en feestdagen, wat toch belangrijk. Zorg er wel voor dat je foto’s nog wat zonlicht meekrijgen en verzorg je straat en tuin een beetje extra, zodat het eerste beeld niet uit een hoop blaadjes bestaat.

Voordelen in de herfst

 • Minder concurrentie dan in het voorjaar
 • Kopers die al een tijdje op zoek zijn naar een huis willen graag een woning kopen voor het eindejaar.
 • De herfstkleuren zorgen voor mooie foto’s met prachtig licht.
 

Minst gunstige periode om huis te verkopen

Laten we eerst eens kijken welke periode níet zo gunstig is om je huis te verkopen. Rond de kerst – en feestdagen worden er minder huizen verkocht. Mensen zijn met hun hoofd al bij de feestdagen en stellen de beslissing liever uit tot na nieuwjaar. Ook het putteke van de zomer (15 juli – 15 augustus) is een iets stillere periode: mensen gaan of zijn op vakantie, of het is te warm om je druk te maken over hypotheken, verhuizen, etc … .

Huis verkopen in de winter

Je huis verkopen in de winter kan, mits je dit ruim voor de kerst doet. De winterdip is nog niet ingeslagen, mensen hebben wat minder energie, maar hebben nog wel voldoende zin in een volgende stap. Zorg dat je huis lekker warm is tijdens bezichtigingen met een fijne winterse inrichting. Iemand moet zich hier zien thuiskomen, want dat is wat we willen tijdens de winter. Lekker naar huis en met een kop thee of een glas rode wijn op de bank ploffen. En lukt het niet om voor de kerst je huis te verkopen, wacht dan even tot eind januari. Je huis verkopen aan mensen met een energielek door het koude weer is gewoon niet zo leuk.

Nadelen in de winter

 • Kopers zijn meer gefocust op eindejaarsfeesten en de voorbereiding op een koude winter.
 • De natuur is niet op zijn best. Kale bomen zorgen voor minder privacy en doorkijk naar drukkere straten of buurten.
 • De dagen zijn korter en het is snel donker waardoor je minder tijd hebt om geïnteresseerden rond te leiden.
 • Het is minder aangenaam voor kopers om te verhuizen in de wintermaanden.
 • Last minute herstellingen zijn moeilijker te repareren door het winterse bouwverlof.
 • Een feestelijke inrichting is niet aantrekkelijk bij alle kopers. Het kan ook een vertekend beeld geven van je woning.

 

Huis verkopen in de zomer

En hoe werkt het verkopen in de zomer? De huizenmarkt ligt tijdens deze maanden vaak op z’n gat, wat natuurlijk ook weer een voordeel is. Je hebt weinig concurrentie van andere die hun huis te koop zetten en er zijn met de huidige huizenmarkt genoeg gegadigden voor jouw huis. Het betekent alleen wel dat je je tijdens deze fijne maanden moet storten op de verkoop en alle taken die hierbij komen kijken. Vraag jezelf daarom af of je dit wil tijdens deze maanden. Onbezorgd in je tuin zitten en genieten van die 10 boeken die je nog wilde lezen, is namelijk ook wel erg fijn.

Lees hier extra tips om je huis te verkopen tijdens de zomer

Nadelen in de zomer

 • Door de jaarlijkse vakantie(s) zijn er minder kopers op zoek naar een woning.
 • Jaarlijkse hittegolven drijven mensen eerder naar verkoelende plaatsen, dan naar te bezichtigen woningen.
 • Je moet meer tijd en/of geld investeren in je tuin om alles er verzorgd te laten uitzien.
 • Als verkoper kan jij (en je gezin) enkele dagen niet voluit genieten van je eigen woning doordat je rondleidingen moet geven. En dat tijdens de vakantieperiode.
 • Het is moeilijker om een last minute herstelling te laten uitvoeren door de vakantieperiodes en het bouwverlof.

 

Het optimale moment

Het blijft bovenal natuurlijk belangrijk om je woning in een positief daglicht te stellen. Maak een afspraak met je potentiële koper op een moment waarop er veel licht in je huis aanwezig is. Zorg er bovendien voor dat in de lente en zomer je tuin er netjes uitziet en in de winter de sneeuw is weggeruimd. Zo krijgt de bezoeker tijdens elk seizoen onmiddellijk een positief beeld van je huis en zal deze persoon sneller overtuigd zijn en tot een aankoop overgaan.

Wil je gewoon van je huis af? Dan kies je gewoon voor nu. Succes!

Heb je toch nog vragen of nood aan meer tips? Neem dan zeker contact met ons op.

Compare listings

Vergelijken

Download onZE gratis Checklist

Elke stap wordt haarfijn uitgelegd aan de hand van 35 zéér waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT DE CHECKLIST 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten