Huis zelf verkopen of via een makelaar?

Wanneer je jouw huis wil gaan verkopen, is het verstandig om na te denken over de manier waarop je woning in de verkoop wordt gezet. Tegenwoordig zijn er in principe drie manieren om je huis te verkopen. Het is goed om daarvan op de hoogte te zijn en je wil natuurlijk het financiële aspect van de verkoop niet uit het oog verliezen. Kortom: ga je je huis zelf verkopen of kies je voor een makelaar?

Hoe kun je jouw huis verkopen?

De eerste manier waar we vaak aan denken bij het willen verkopen van ons huis is het inschakelen van een makelaar. Wat bij velen niet bekend is, is het feit dat de tarieven voor de diensten van makelaars onderling behoorlijk kunnen verschillen. Je kunt in de meeste gevallen een totaalpakket aan diensten afnemen, zoals het adverteren van de woning, het maken van foto’s en het doen van rondleidingen met geïnteresseerden.

Soms kun je zelf bijvoorbeeld de rondleidingen voor je rekening nemen. Houd er dan rekening mee dat je goed bereikbaar bent voor afspraken. Woon je in een populaire stad en verwacht je veel aanvragen? Het kan handig zijn om niet je privé-nummer te gebruiken hiervoor. Kies bijvoorbeeld voor een prepaid kaart dat je weer snel kan opzeggen na de verkoop.

Zelf aan de slag

Je kan ook je huis zelf verkopen via Instahome. Zo wordt je woning op de bekendste huizensites van België getoond én meer. Je ontvangt hulp bij de verkoop op afstand bij financiële en administratieve zaken, zodat je daar niet op vastloopt. Hierdoor betaal je uiteraard aanzienlijk minder kosten dan bij het inschakelen van een makelaar voor de gehele verkoop. Je kan de bezichtigingen bijvoorbeeld in één weekend laten plaatsvinden of een openhuizendag organiseren. Meestal reken je een 45min per bezichtiging. Dit kan je natuurlijk prima zelf inplannen en het is ook nog eens leuk om te doen!

Zorg ervoor dat je woning verkoopklaar is

Of je je woning nu via een makelaar verkoopt of je gaat het zelf doen: zorg ervoor dat je woning verkoopklaar is. Dat betekent dat je woning opgeruimd is, spullen van huisdieren uit het zicht zijn, er voldoende licht is en dat je woning fris ruikt. Kleine aanpassingen aan de tuin of het laten uitvoeren van kleine reparaties kan al veel verschil maken.

Lees hier meer tips

Welke optie kies je?

Heb je genoeg vertrouwen in jouw kennis over je eigen woning en vind je het leuk om er zelf actief mee bezig te zijn? Dan is je huis zelf verkopen iets voor jou. Vind je het toch iets te ingewikkeld of heb je niet genoeg tijd om zelf bezichtigingen te begeleiden? Een makelaar kan dan een uitkomst zijn, omdat de makelaar dit deel voor je uit handen neemt. Wij wensen je in ieder geval veel succes met de verkoop van je huis!

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.