De voordelen om je huis te verkopen zonder een makelaar

voordelen huis verkopen zonder makelaar

Een huis of appartement verkopen zonder makelaar wordt steeds populairder. Ongeveer 50% van de verkopen in België gebeurt zonder tussenkomst van een makelaar, immokantoor en de bijhorende commissiekosten. Er is dan ook veel vraag en weinig aanbod op de woningmarkt, waardoor een makelaar overbodig lijkt. Lees hier de voordelen en de nadelen om je huis te verkopen zonder een makelaar.

Voordelen van huis zelf verkopen

Je huis verkopen zonder makelaar bespaart je veel geld. Dat is de belangrijkste reden waardoor mensen besluiten het zelf te doen. Een traditionele makelaar rekent vaak een te hoge commissie. Dat is meestal een percentage van de uiteindelijk verkoopprijs. Verkoop jij je huis voor € 300.000? Een makelaar die 3,63% commissie rekent ontvangt dan € 10.980. In sommige gevallen komen hier nog opstartkosten bovenop. Dat is veel geld dat je kunt besparen door het zelf te doen.

Als iemand interesse heeft in je woning nemen ze contact op met jou. Dat betekent dat jij direct contact hebt en zelf kan bepalen wanneer iemand langs kan komen. Wil de potentiële koper graag ’s avonds of in het weekend een bezichtiging komen doen? Geen probleem! 

Jij kent je huis beter dan de beste makelaar. Als jij je enthousiasme voor je woning over weet te brengen op bezoekers werkt dit in je voordeel! Je kunt alles vertellen over de dichtstbijzijnde restaurants, de favoriete speelplaatsen van de kinderen en de leuke sfeer in de buurt. Zo’n persoonlijke touch kan een potentiële koper zomaar overtuigen. 

De voordelen van je huis verkopen zonder tussenkomst van een makelaar liggen vooral op financieel gebied.

Je bent geen commissie percentage kwijt, de volle verkoopprijs gaat rechtstreeks in jouw zak. Dat geeft natuurlijk voldoening, maar je moet ook meer moeite steken in de verkoop van je huis. Je moet zelf zorgen voor het bepalen van de verkoopprijs, voor het aantrekkelijk maken van je woning. Zeker niet te vergeten voor de marketing en het adverteren. Maar ook tijd maken voor de telefoontjes om inlichtingen en de bezoeken te plannen. Het kan ook zijn dat je er langer over doet om je huis te verkopen omdat je natuurlijk niet beschikt over een database aan potentiële kopers. Als eveneens de mogelijkheid om aanwezig te zijn om de meeste bezochte websites.

Dan lijkt de keuze eenvoudig. Een makelaar kan dit alles op zich nemen, maar dan komen we weer terug op de prijs. 

Nadelen van huis zelf verkopen

Voordat je besluit zelf je huis te verkopen, is het goed om te weten waar je aan begint. Wie geen gebruik maakt van een makelaar, moet zelf op veel dingen gaan letten.

Er komt veel kijken bij de verkoop van een woning. Dat betekent dat je veel moet doen en regelen als je zelf je woning gaat verkopen. Je moet zelf de vraagprijs en ondergrens bepalen, goed beeldmateriaal voor je advertenties regelen, open huizen organiseren en ga zo maar door. Wees bereid om veel tijd te steken in de verkoop van je woning als je het zelf gaat doen. Het gaat verder dan het plaatsen van een advertentie op Immoweb!

De overdracht van een huis is een juridische handeling. Dit betekent dat de wet rechten en plichten heeft bepaald voor de koper én verkoper. Een makelaar weet hier alles van, jij waarschijnlijk niet. In sommige gevallen kan een koper verhaal komen halen als er iets mankeert aan de woning. Het kan gebeuren dat je juridisch niet goed gedekt bent en financieel aansprakelijk bent. Een makelaar neemt deze zorgen weg en regelt de juridische aspecten rondom je verkoop.

Onderhandelen hoort bij de verkoop van een huis, maar veel mensen zijn daar van nature niet goed in. Een makelaar daarentegen heeft hier volop ervaring mee en zal in sommige gevallen iets meer uit de onderhandelingen kunnen halen. Hij is beter bekend met de huizenmarkt en weet goed wat wel en niet redelijk tijdens het onderhandelen.

En wat als wij je nu vertellen dat er een manier is om toch te genieten van de voordelen om jou huis te verkopen zonder makelaar en toch de meeste bovengenoemde taken af te dragen aan professionals?

Kijk maar zeker eens naar onze diensten. Wij bieden de nieuwe oplossing op de huizenmarkt. Je kan bij ons genieten van alle voordelen van professioneel advies, landelijke en lokale marketing én toch jouw huis verkopen zonder makelaar.

Lees hier hoe onze software werkt om je huis veel sneller te verkopen dan met een makelaar én hoe je enorme winsten kan boeken

Natuurlijk doen wij dat niet gratis, maar wel tegen een vast afgesproken bedrag. De totaal prijs ligt dan ook véél lager dan de gebruikelijke makelaarscommissie, een transparanter manier van werken wordt nergens anders geleverd.

Ben je nog niet helemaal overtuigd, lees dan gerust verder op onze website.
Natuurlijk kan je ons ook gerust bellen of mailen voor vragen of verdere informatie.

 

Compare listings

Vergelijken

Download onZE gratis Checklist

Elke stap wordt haarfijn uitgelegd aan de hand van 35 zéér waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT DE CHECKLIST 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten