16 tips om je huis te verkopen zonder makelaar

huis klaarmaken voor verkoop

Je huis verkopen zonder makelaar, deze 16 tips gaan je zeker helpen bij een succesvolle verkoop.  Zet het om te beginnen zeker niet online zonder enige voorbereiding vooraf. Een paar kleine aanpassingen kunnen een goede indruk maken op potentiële kopers – en misschien een verkoop tot stand brengen. Lees onderaan ook de vragen die je kan verwachten tijdens een bezichtiging. Je goed voorbereiden bij de verkoop van je huis start hier!

Zet je kopershoed op en loop door je huis alsof het de eerste keer is. Maak aantekeningen over wat je, als koper, zou opmerken en repareer of vervang deze dingen. Enkele topaanbevelingen zijn: het wegwerken van rommel, het verbergen van familiefoto’s, het opruimen van kasten, het verwijderen van overtollig of te groot meubilair en schoonmaken. Deze tips behoren tot de 16 beste manieren om jouw huis voor te bereiden op een verkoop. Laten we naar de anderen kijken:

1. Schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken

Voorbereiden op een grondige schoonmaakbeurt voordat je je huis verkoopt? Dat kan een overweldigend proces zijn, maar het hoeft niet zo erg te zijn als je je had voorgesteld. In plaats daarvan kan je het een beetje gemakkelijker maken.

2. Let op met geuren

Kook geen spek op de dag dat je potentiële kopers zal ontvangen. Hoewel het misschien geweldig smaakt, de geur is zeer sterk en blijft lang hangen. Je wilt niet dat je huis ruikt als een fastfoodrestaurant! Dit is één van de meest vergeten details bij het klaarmaken van je huis voor verkoop.

Lees hier meer over geuren die je huis doen verkopen

3. Ruim de rommel op

Je wil dat kopers zich concentreren op hoe geweldig je huis is, niet hoe rommelig dit eruit ziet. Verban die schoenen in de inkomhal, die stapel post op de keukentafel en al het andere dat afbreuk doet aan de prachtige ruimtes van je huis.

huis voorbereiden op verkoop

4. Herschilder de muren in neutrale kleuren

Hoe graag je ook van je dramatische rode eetkamer houdt, het kan een groot deel van jouw kopers afschrikken. Schilder dus je kamers opnieuw in neutrale tinten, zoals grijs en wit. Hierdoor kunnen kopers zich concentreren op de ruimtes zelf, niet op de kleur van de muren. Dit is misschien wel één van de belangrijkste tips om je huis te verkopen zonder makelaar.

5. Hou het simpel

Om kopers te helpen om zich in jouw huis te zien wonen, moet je je ontdoen van elke vorm van kunst of ander decoratiemateriaal dat mensen met verschillende smaken zou kunnen afschrikken. Een klassiek landschapsschilderij? Helemaal goed. Je leren bank met zebraprint? Hier zou ik bijvoorbeeld een neutrale hoes overleggen.

6. Geen persoonlijke spullen

Kopers willen zich thuisvoelen, dus verwijder al te persoonlijke dingen. Zoals familiefoto’s in de gang of de kunstwerken van je kinderen op de koelkast.

7. Let there be light!

Open alle ramen om natuurlijk licht binnen te laten en voeg vloer- of tafellampen toe aan plaatsen met weinig licht. Een lichte, vrolijke kamer lijkt groter en uitnodigend.

8. Breng de natuur naar binnen

Potplanten of een paar mooie bloemen in een vaas kunnen helpen om energie in een ruimte te brengen, lege hoeken in te vullen en zelfs de aandacht te vestigen op positieve punten die kopers moeten zien. Zorg er gewoon voor dat de planten in goede gezondheid zijn (en vrij van insecten!).

9. Weg met omvangrijk meubilair

Je meubels moeten passen bij de grote van de kamer. Verwijder alle extra of oversized items die je ruimte kleiner kunnen maken dan ze in werkelijkheid is.

10. Organiseer je kasten

Opbergruimte is een enorm verkoopargument en als je kasten tot de nok toe vol zitten, zullen kopers denken dat je er niet genoeg van hebt. Investeer in enkele dozen en andere oplossingen waarmee je je spullen overzichtelijker kunt opbergen en extra items kunt verwijderen die je niet meteen nodig hebt (je kunt ze opbergen totdat je verhuist).

11. Pak die ik-doe-het-morgen-wel klusjes aan

Al die kleine dingen die je wilde doen, maar waar je nooit aan toe bent gekomen… Kopers zullen ze opmerken en ze zullen afbreuk doen aan de waarde van je huis. Dus plan een weekend om die losse deurknoppen vast te zetten, die lekkende kraan te repareren en die kleine plekjes op je muur te retoucheren.

12. Doe kleine renovaties

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in het algehele gevoel van een kamer. Keuken een beetje verouderd? Vervang de armaturen, kranen en scharnieren. Hebben de zetels hun beste tijd gehad en vertonen ze scheurtjes en verkleuringen? Gooi er wat hoezen overheen

Lees hier hoe je je huis snel kan verkopen door kleine renovaties

13. Geef elke kamer een functie

De logeerkamer die je als kantoor / logeerkamer / berging gebruikt, helpt je je ​​huis niet verkopen. Tenzij je kopers duidelijk laat zien hoe ze deze ruimte zelf kunnen gebruiken. Richt de kamer dus zodanig in zodat bezoekers onmiddellijk de ruimte kunnen benoemen.

14. Verander de badkamer in een spa

Creëer het gevoel van een ontspannend en luxueus bad – voor minder dan €30. Stapel een paar mooie washandjes vastgebonden met lint, voeg wat geurkaarsen en namaakplanten toe. Koop badmatten en handdoeken in bijpassende kleuren zoals lichtgroen, blauw en wit.

huis klaarmaken voor verkoop

15. Keep the flow going

Het laatste wat je wil, is dat mensen tegen meubels lopen terwijl ze door je huis wandelen. Het verstoort hun focus en zorgt ervoor dat je ruimte er krap uitziet. Zorg ervoor dat er een denkbeeldig pad is dat bezoekers kunnen bewandelen doorheen heel het huis.

Lees hier tips om rondleidingen te geven

16. Neem je stoep en voortuin onder handen

Breng niet al je tijd binnenshuis door. Meer dan één koper heeft besloten om zelfs geen huis binnen te gaan op basis van de voortuin of onverzorgde voorgevel. Zorg er dus voor dat de buitenkant van je huis er uitstekend uitziet. Trim je struiken, wied het onkruid, behandel je oprit,… Maar vooral, zorg ervoor dat je voordeur er optimaal uitziet.

De laatste tip is de belangrijkste bij het klaarmaken van je huis voor verkoop. Als eigenaars een beperkt budget hebben, raden we ze altijd aan om op zijn minst de inkom op te knappen. Die eerste indruk is zoooo belangrijk.

Welke vragen kan je verwachten?

Bezoekers die je huis komen bekijken, zullen je waarschijnlijk een aantal vragen stellen. Wees daar dus op voorbereid. Dit zijn de meest gestelde vragen:

– Waarom wil je de woning verkopen?
– Hoelang woon je hier al?
– Wat vind je van de buurt?
– Hoe zijn de buren?
– Zijn er scholen/winkels in de buurt?
– Staan de scholen hier goed aangeschreven?
– Hoe oud is de CV-ketel?
– Heeft het huis veel onderhoud nodig?
– Hoe oud is de keuken?
– Functioneert de keukenapparatuur nog goed?
– Wanneer is er voor het laatst geschilderd?
– Wat zijn de energiekosten?
– Is de kelder droog?
– Is de kruipruimte droog?
– Zijn er nog gebreken waar we rekening mee moeten houden?

Het is wettelijk verplicht om gebreken die bij jou bekend zijn te melden aan een potentiële koper, zoals schimmel of vocht in een kruipruimte, of lekkage.

Heb je toch nog nood aan extra tips om je huis zonder makelaar te verkopen? Aarzel dan niet en neem zeker contact met ons op.

Word lid van de discussie

2 thoughts on “16 tips om je huis te verkopen zonder makelaar”

  • huis verkopen tijdens de feestdagen * 7 tips om zelf je huis te verkopen

    […] koud en kil huis spreekt niet aan. Voorzie voldoende licht en steek eventueel enkele kaarsjes aan om het gezellig te maken. Leg ook een dekentje over de […]

    Reply
  • Tips huis schatten | www.instahome.be

    […] Lees hier 16 tips om je huis klaar te maken voor verkoop […]

    Reply

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.