Huis verkopen zonder immo

huis verkopen zonder immo

Van plan om je huis te verkopen zonder immo? Zo doe je dat zonder hulp van een dure makelaar.

Voor de verkoop van hun woning nemen sommige mensen een makelaar onder de arm. Die kent de lokale huizenmarkt, leidt kijkers rond en stelt het koopcontract op. Daar valt veel voor te zeggen, maar een makelaar rekent al snel gemiddeld 3,63% procent van de verkoopprijs voor zijn diensten. Bij een huis van 250.000 euro bedraagt de rekening dan 9.075 euro.
Dat geld kun je ook in je zak houden door je woning zelf te verkopen. Hoe pak je dat aan? Vijf tips voor het verkopen van je huis zonder immo.

1. Bepaal de vraagprijs

Je moet je vertrouwd maken met de marktprijzen om te weten welke prijs kopers bereid zijn te betalen voor je huis, in jouw buurt. Hier geldt het principe van vraag en aanbod: als het aanbod schaars is, zal de prijs natuurlijk stijgen, en omgekeerd. Je huis laten schatten door een beëdigd schatter is zeker aangeraden.

Lees hier meer tips over het bepalen van je vraagprijs

2. Zet je huis in de markt

Een bord in de tuin zetten is niet voldoende om kopers te lokken. Een huis verkopen begint tegenwoordig op internet.

Zo kun je bijvoorbeeld een website via Wix.com je huis maken of het op tweedehands.be en Immoweb zetten. Maar ook Facebook is een prima podium om je huis te verkopen zonder immo. Voor een paar euro’s begin je al met adverteren en bereik je doelgroepen die je zelf kunt samenstellen.

Vooral dat laatste is interessant. Want staat je huis toevallig in de buurt van een ziekenhuis, dan kun je bijvoorbeeld de advertentie richten op verpleegkundigen die mogelijk dichter bij hun werk willen wonen.

Toch kunnen ook “ouderwetse” methodes helpen, zoals flyeren en posters ophangen. Heb je bijvoorbeeld ooit een huis gekocht met een ruime garage voor je motor, adverteer het dan als de ideale woning voor de motorliefhebber. Ga vervolgens naar de lokale motorgarage en plak daar een poster op de ruit.

Met onze software zoeken wij elk uur automatisch naar de ideale doelgroep, zo kunnen we véél sneller de juiste koper vinden voor je woning. Jammer genoeg hebben we niet voor alle regio’s voldoende data om je te helpen.

3. Organiseer kijkdagen

Verkoop je zelf je huis, dan betekent dat ook dat je zelf de bezichtigingen leidt. Daarbij is het vooral de kunst om door de ogen van de koper naar je woning te kijken. Laat je niet uit het veld slaan als een koper de badkamer lelijk vindt en zegt die als eerst te gaan slopen, maar ga mee in zijn droom en benadruk de mogelijkheden.

Verkopen is vooral een kwestie van vragen stellen. Vertel niet te veel, maar probeer te achterhalen waarom de koper op je huis is afgekomen. Zo leer je wat de koper belangrijk vindt en kun je daar slim op inspelen.

Zegt die bijvoorbeeld dat hij op zoek is naar een veilige en kinderrijke buurt, dan kun je vertellen over het weinige verkeer in de straat en de nieuwe vriendjes die een paar huizen verderop wonen.

Jullie tips hebben ervoor gezorgd dat we uiteindelijk wel ons huis hebben kunnen verkopen zonder immo!

Bart S.

4. Wees eerlijk aan de onderhandelingstafel

Sommige mensen zien af van het zelf verkopen van hun huis uit angst voor de onderhandelingen. De verkoper is vooral bang voor conflict, maar dat is volgens de ons onnodig. Bij een goede onderhandeling neem je plaats aan de keukentafel, kijk je elkaar recht in de ogen en ben je vooral eerlijk. Als verkoper geef je aan welke prijs je wilt hebben, welke redenen je daarvoor hebt en hoe je huis zich verhoudt tot vergelijkbare woningen op de markt. Het is dus belangrijk dat je van tevoren je huiswerk hebt gedaan.

Twijfel je, of vind je het toch eng? Laat dan een vriend of familielid met meer ervaring en zonder emotionele binding met de woning onderhandelen. Belangrijk is dat je ondergrens vaststelt en je niet laat opjagen.

Ook niet onbelangrijk: licht je potentiële kopers in over eventuele gebreken. Je hebt als verkoper namelijk een informatieplicht naar de koper. Lekt het als het regent, is er sprake van een rotte dakconstructie of zijn er roestende leidingen, dan moet je dat vooraf melden. Komen na de koop gebreken aan het licht waarvan je wist of had kunnen weten, dan kun je aansprakelijk worden gesteld. De koper kan een schadevergoeding eisen en zelfs de koop terugdraaien.

Dankzij jullie hulp bij de onderhandelingen, hebben we €30.000 meer uit de brand kunnen slepen.

Wendy V.

5. Zet alles op papier

Koper gevonden en ben je het eens over de voorwaarden en de prijs? Dan is het tijd om een voorlopig verkoopovereenkomst op te stellen.

Hoor je het al in Keulen donderen? Uhu! Zo’n compromis is niet simpel. Doe gerust beroep op je notaris om je te helpen. Op die manier bespaar je je achteraf de narigheden van ontbrekende bepalingen in het document. Hij kan de verkoopovereenkomst ook voor je opmaken. Je hoeft hiervoor in principe niets extra’s te betalen aangezien dit als dienst mee is opgenomen in de aktekosten.

Goed om in het achterhoofd te houden: dit document heet dan misschien wel ‘voorlopige verkoopovereenkomst’, maar is heel erg definitief. Ga dus niet voor vaag en dubbelzinnig als je je compromis zelf wilt opstellen. Opteer voor duidelijk en volledig zodat je over enkele maanden met een gerust hart de champagnekurk kan laten knallen om de verkoop te vieren.

Wat moet er vermeld worden in een compromis:

  • Wie zijn ze: de koper en verkoper
  • Wat verkoop je: de beschrijving
  • Wie woont er: de bewoning en mede-eigendom
  • Hoe zit het: op technisch vlak
  • Wat weet je: op praktisch vlak
  • Wat als: de opschortende voorwaarden
  • Wat indien niet: de sancties
  • Wie zijn ze: de notarissen

Een voorbeeldje van een verkoopsovereenkomst (Test-Aankoop) downloaden? Dat kan door te klikken op deze link!

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.