Chat with us, powered by LiveChat

8u tot 22u

7/7

03 303 44 01

info@instahome.be

Huis verkopen via notaris

Huis verkopen via notaris

Tot voor kort waren er 3 manieren om een huis te verkopen: via een makelaar, via een notaris of helemaal alleen. Eén van de oudste manieren is een woning te verkopen via een notaris. Een notaris had in het verleden vaak een voorname functie in een gemeenschap. Deze tijd wordt een huis nog amper verkocht via een notaris. Eigenaars van woningen verkopen vaak hun huis zelf. Daarom is Instahome ontstaan, we bieden een volledige ondersteuning om jullie huis zelf te verkopen. 

Verschil makelaar en notaris

Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee en op wat voor manieren hebben ze overeenkomsten en werken ze samen?

Tarieven

De tarieven van notarissen op verkoop zijn vastgesteld bij Koninklijk Besluit. Hier mag de notaris dus niet van afwijken. Deze tarieven variëren van 4,56% tot 0,057% en zijn sterk afhankelijk van de verkoopprijs. Een makelaar is vrijwel altijd duurder dan een notaris. Een makelaar vraagt tussen de 2 en 6 procent commissieloon aan de verkoper.

Rol notaris vs makelaar

Voor behoorlijk wat zaken is het verplicht een notaris in te schakelen. Het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen en voor veel zaken heeft de vastgoedmakelaar altijd weer een notaris nodig, bijvoorbeeld voor het opstellen van een authentieke akte. Veel mensen schakelen bij koop of verkoop van een woning een immokantoor in omdat dat gebruikelijk was of omdat ze dat gewend waren. Maar dat mag natuurlijk de reden niet zijn, want we praten hier over veel geld. En anno 2019 zoekt 90% van de kopers hun woning online.

Een makelaar zal “actiever” je pand gaan verkopen. De hogere kosten liggen dus in het maken van reclame voor je woning. Vaak is een fotosessie en opzoeken van informatie bij de prijs inbegrepen. De ene makelaar is de andere niet dus je kan ook de pech hebben dat de vastgoedmakelaar vrijwel niks onderneemt.
Een notaris zal daarentegen niet actief reclame maken voor je huis. Hij rekent extra voor informatie opzoeken. Sterker nog het is de notaris verboden door middel van prospectie verkoopopdrachten te werven. Voordeel van werken met een notaris is dat je waarschijnlijk geld bespaart maar nadeel is weer dat je extra tijd kost om het pand te verkopen.

Makelaar altijd afhankelijk van notaris: andersom geldt dit niet.

Je huis verkopen zou geen gokspel mogen zijn.

Instahome blijft een revolutie teweegbrengen in de vastgoedsector door voorspellende analyses te gebruiken om de perfecte koper voor elk huis te vinden.

Instahome verwerkt gebruikersgegevens van derden zoals Google of Facebook
met een eigen algoritme om te bepalen of die persoon misschien
op zoek is om een huis te kopen, en zo ja, worden er advertenties
op verschillende platforms gemaakt in de hoop van hen te laten kopen.

Klik hier om te kijken of je in aanmerking komt

 

De notaris bemiddelt bij de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en begeleidt zijn cliënten – zorgen voor de nodige documenten –  tot het ondertekenen van de notariële akte.
Voor zowel notaris als makelaar geldt dat er geen commissie wordt berekend als ze je huis niet kunnen verkopen. Bij de notaris is het echter wel belangrijk dat je in de gaten houdt welke extra kosten er worden gemaakt. Kan hij je huis niet verkopen, dan worden deze kosten namelijk aan jouw doorgerekend.

Tot slot is de notaris alleen afhankelijk van de vastgoedmakelaar als de consument er zelf kiest om een makelaar in te schakelen. Andersom is de makelaar wel altijd afhankelijk van een notaris want bij wet is vastgelegd dat de verkoopakte door een notaris moet worden opgesteld.

 

Wie is Instahome?

Wij zijn vastgoedexpertengéén makelaars– die zich onderscheiden van andere spelers door onze nieuwe software,
transparante, menselijke en innovatieve manier van werken.

Onze software analyseert elk uur 180 parameters, zodat we de juiste koper veel sneller kunnen bereiken.
KLIK HIER OM TE KIJKEN OF JOUW PAND IN AANMERKING KOMT

Onze diensten zijn zo transparant dat je alle informatie snel en eenvoudig op onze website kan vinden.
Daarnaast komen we graag langs voor een persoonlijk gesprek.

 

 

img

kjelle

Gerelateerde berichten

Tips om goedkoper te verhuizen

Verhuisbedrijven kunnen mensen soms een beetje afschrikken als ze naar het prijskaartje kijken....

Lees verder
door kjelle

Je huis zelf verkopen? Gebruik deze 3 tips om je woning te promoten

Meer en meer eigenaars kiezen ervoor om zelf hun huis te verkopen. Gezien alle informatie die...

Lees verder
door kjelle

Huis verkopen binnen 3 jaar

Ik ga mijn huis verkopen binnen de 3 jaar. Met welke kosten moet ik rekening houden? Wanneer je...

Lees verder
door kjelle

Eén gedachte over & ldquo;$ s & rdquo;

  • Huis verkopen binnen 3 jaar | www.instahome.be | huis zelf verkopen

    $ s bij$ s

    […] verlaten om een nieuwe woning te betrekken, zolang dit maar maximaal zes maanden voor de effectieve verkoop gebeurt én je de woning reeds twaalf maanden betrokken […]

    Antwoord

Word lid van de discussie