Je huis verkopen via een notaris, makelaar of het zelf doen?

Als je een pand gaat verkopen heb je drie keuzes. Je schakelt een makelaar in, je doet het zelf of je huis verkopen via een notaris (huis verkopen uit de hand). Maar wat is eigenlijk het verschil? In dit artikel leggen we het je graag uit en tonen we je de voordelen. 

Lees onderaan hoe je veel geld kan besparen.

Het gerespecteerd beroep van een notaris en de tarieven om je huis te verkopen uit de hand

Je huis verkopen via een notaris of beter bekend als je huis verkopen uit de hand, lijkt een een veilige keuze. Want om tot kandidaat-notaris benoemd te worden zal een master in het notariaat (5 jaar rechten + 1 jaar notariaat) na zijn stage eerst moeten slagen voor een (vergelijkende) schriftelijke en mondelinge proef.

Jaarlijkse vergelijkende proef “selecteren” de besten, dus geen examen zoals op de universiteit waar een bepaald percentage volstaat om te slagen. Slechts het beperkte aantal wordt vervolgens zonder meer door de Koning benoemd tot kandidaat-notaris.

De tarieven van een notaris bij het uit de hand verkopen van je huis zijn vastgesteld bij Koninklijk Besluit. Hier mag de notaris dus niet van afwijken. Deze tarieven variëren van 4,56% tot 0,057% en zijn sterk afhankelijk van de verkoopprijs. Een makelaar is vrijwel altijd duurder dan een notaris. Een makelaar vraagt tussen de 2 en 6 procent commissieloon aan de verkoper. De verkoper verrekend dat loon meestal in in de vraagprijs. De laatste jaren staan notaristarieven onder druk omdat er volgens critici geen sprake is van marktwerking. Een enkele notaris wijkt (met gevaar voor het mogen blijven dragen van de titel notaris) af van de standaardtarieven.

De rol van een notaris

De notaris is – zoals gezegd – altijd wettelijk verplicht betrokken bij de (ver)kooptransactie van je huis. Mede daarom is de makelaar afhankelijk van de notaris bij het verkopen van je huis.

Gezien de opleiding en ervaring heeft de notaris objectief gezien bovendien een sterkere positie, als het gaat om het opstellen van de koopakte. Als makelaar heb je de bevoegdheid om dit te doen. De vraag is echter of de juridische kennis hiervoor voldoende is. In het algemeen lijkt het wijs deze taak aan de specialist – lees: de notaris – over te laten. Vanuit je beroep als makelaar doe je dus een beroep op de notaris en ben je van hem of haar afhankelijk.

Het is dus niet verplicht om een makelaar in te schakelen bij het verkopen van je huis en voor veel zaken heeft de vastgoedmakelaar altijd weer een notaris nodig.

Als een notaris als tussenpersoon optreedt bij de verkoop van je huis, moet hij zich aan bepaalde wettelijke spelregels houden. Die zijn bedoeld om de consument te beschermen. Je huis uit de hand verkopen kent deze enkele voordelen.

Kort samengevat:

 • de notaris mag alleen als tussenpersoon optreden als hij achteraf ook de verkoopakte verlijdt;
 • de notaris mag niet als tussenpersoon optreden als er al een erkende vastgoedmakelaar is ingeschakeld (exclusiviteit);
 • je moet met de notaris een schriftelijke overeenkomst sluiten die vermeldt hoe er publiciteit wordt gevoerd en wat de geschatte kosten daarvan zijn, hoeveel het commissieloon bedraagt en onder welke voorwaarden dat loon verschuldigd is;
 • de opdracht voor het verkopen van je huis mag nooit langer lopen dan zes maanden en kan niet stilzwijgend worden verlengd door je notaris. Een opzegging is van beide kanten mogelijk met een opzegtermijn van 15 dagen. Na afloop van de overeenkomst mag je wel samen een nieuwe overeenkomst sluiten;
 • na afloop van de opdracht mag de notaris alleen nog een commissieloon vragen als de koper zich tijdens de looptijd van de opdracht bij de notaris had gemeld. Zonder schriftelijke opdracht mag de notaris geen loon aanrekenen. De notaris mag wel een terugbetaling van de gemaakte kosten voor publiciteit, expertise, bezoeken en andere vragen. Opgelet: als je de notaris vrijwillig een vergoeding betaalt voor zijn tussenkomst, kan je die niet terugvorderen.

Een makelaar verkoopt (meestal) actiever maar is duurder

Een makelaar zal meestal actiever je huis verkopen dan een notaris. De hogere kosten liggen dus in het maken van reclame voor je woning. Bijvoorbeeld zijn een fotosessie en het opzoeken van informatie bij de prijs inbegrepen. De ene makelaar is de andere niet dus je kan ook de pech hebben dat de makelaar vrijwel niets onderneemt.
Een notaris zal daarentegen niet actief reclame maken voor je woning. Hij rekent extra aan voor het opzoeken  van informatie. Sterker nog het is de notaris verboden door middel van prospectie verkoopopdrachten te werven. Voordeel van werken met een notaris is dat je waarschijnlijk geld bespaart, maar het  nadeel is dat het je extra tijd kost om je huis te verkopen.

Je huis zelf verkopen

Je hebt besloten om je huis zelf te verkopen om bijvoorbeeld die hoge commissies uit te sparen of je hebt een eerdere slechte ervaring gehad. Deze 2 redenen horen we jammer genoeg dagelijks als we eigenaars bezoeken om hen bij te staan in de verkoop van hun woning.

Vaak ontmoeten we eigenaars die het in eerste instantie helemaal alleen proberen, maar ze stuiten al snel op enkele problemen:

 • Fout ingeschatte prijs
 • Noodzakelijke herstellingen niet uitgevoerd
 • Niet degelijk opgeruimd
 • Rondleidingen niet correct aangepakt
 • Leegstaande woning
 • Geen kwalitatieve foto’s
 • Verkeerde platformen gebruikt voor de presentatie van de woning
 • Foute inschatting tijdens de onderhandelingen

Deze problemen kunnen je véél geld kosten en bemoeilijken de verkoop van je huis enorm. Dit is dan ook de reden waarom Instahome is ontstaan. Meer en meer eigenaars willen zelf hun huis verkopen en hebben nood aan betaalbare en professionele begeleiding.

Instahome

 • Geen Makelaar, lage commissie (1% incl.BTW)
 • Enig bedrijf met artificial intelligence
 • 9,2/10 tevredenheid
 • 7/7 bijstand
 • 94% kreeg de vraagprijs of meer

Makelaar

 

Zonder hulp

 • Geen commissie
 • Amper tot geen ervaring en kennis
 • Gemiddelde verkoop na 111 dagen
 • Geen bijstand
 • Gemiddeld na 1 maand een prijsdaling van 4%

Instahome, de slimste keuze, zorgt voor veel geld in je eigen zak en een snelle verkoop.

Als je voor Instahome kiest, geniet je van de beste exposure dankzij onze software en 7/7 advies van onze experten. Je huis zelf verkopen was dus nog nooit zo makkelijk.

Conclusie:

 • Steek gemiddeld €9.900 in je eigen zak
 • Je huis zelf verkopen na gemiddeld 27 dagen
 • Wij regelen alles, jij doet enkel de rondleidingen. Ps: je wordt hier in bijgestaan door onze vastgoedexperten en video’s

Twijfel je nog of je je huis wil verkopen via een notaris, makelaar of helemaal alleen? Neem dan zeker contact met ons op voor meer tips

Compare listings

Vergelijken

Download onZE gratis Checklist

Elke stap wordt haarfijn uitgelegd aan de hand van 35 zéér waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT DE CHECKLIST 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten