Je huis verkopen met verlies

huis verkopen met verlies

Staat je huis al geruime tijd in verkoop en kun je niet meer zakken met de prijs, omdat je anders je huis moet verkopen met verlies? Of heb je besloten de verkoop van je woning uit te stellen, omdat je bang bent dat je hypotheek hoger is dan de opbrengst? Een huis verkopen met verlies is een probleem. Toch zijn er oplossingen waardoor je wél verder kunt en niet langer ‘gevangen zit’ in je huidige huis.

Hoe kan de waarde van een woning na verkoop dalen?

Hierop bestaat geen éénduidig antwoord. De buurt kan achteruitgaan door een nieuw en slechter gemeentebeleid, waardoor veel faciliteiten in de buurt verdwijnen. Een deel van jouw grond kan onteigend worden voor de bouw van een nieuwe baan die zal zorgen voor de nodige geluidshinder. Kopers vermijden jouw buurt door langdurige negatieve media-aandacht. Of misschien wordt er wel een bouwovertreding ontdekt en moet je een deel van de woning slopen. Kortom, genoeg situaties waarin de prijs van jouw huis plots kan dalen.

Huis verkopen met verlies: wat je kunt doen

Indien je je huis wilt verkopen, maar er mogelijk een restschuld overblijft, is het belangrijk dit in een zo vroeg mogelijk stadium aan te geven bij je vastgoedexpert en hypotheekadviseur. Zo kunnen zij met je meedenken en zoeken naar een oplossing. Een aantal regelingen kunnen de restschuld beperken:

  • De restschuld kan worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Slechts sommige geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid onder bepaalde voorwaarden.
  • In de meeste gevallen kun je een lening voor je restschuld afsluiten.
  • Mocht je je woning willen verkopen maar heb je nog geen definitieve zekerheid van de geldverstrekker over de financiering van je restschuld, dan kun je een ontbindende voorwaarde opnemen in de koopovereenkomst. Zo word je bij een koopovereenkomst niet gedwongen te verkopen.

Verkoop snel de woning

Belangrijk is dat je jouw huis snel verkoopt. Hoe langer je wacht, hoe minder de woning waard wordt en hoe groter de restschuld zal zijn na de verkoop. Toch zal het schoentje hier vaak knellen bij potentiële kopers. Zij zullen huizen in minder aantrekkelijke buurten vermijden. Ook nemen ze liefst genoeg denktijd voordat ze effectief overgaan tot de aankoop. Daarna moeten particuliere kandidaten na het tekenen van de verkoopovereenkomst nog wachten op de goedkeuring van hun lening. Keurt de bank hun hypotheek niet goed? Dan start de zoektocht naar een nieuwe eigenaar opnieuw.

Krijgen ze de lening wel? Dan moet je nog drie tot vier maanden wachten tot je de akte bij de notaris kan tekenen en de woning effectief verkocht is. Heel wat verloren tijd en oplopende kosten voor jou dus.

Moet je je huis verkopen met verlies, of wil je graag informatie over de restschuld? Vraag dan nu een informatiegesprek aan waarin wij de tijd nemen voor jouw vraag!

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.