Kan ik het huis verkopen van mijn demente ouder of partner?

Dementie of, meer specifiek, de ziekte van Alzheimer tast langzaam maar zeker het oordeelsvermogen van de patiënten aan. Nochtans eist de wetgever dat al wie een huis verkoopt helder van geest is. Logisch, want het gaat om een beslissing met belangrijke gevolgen voor het vermogen van de patiënt. Bovendien bestaat het risico dat anderen munt proberen te slaan uit die kwetsbare gezondheidssituatie. Lees hieronder of je het huis kan verkopen van je demente ouder of partner.

We kregen net de vraag van Marijke of zij de woning van haar dementerende vader kan verkopen, zodat de kosten voor behandeling en het rusthuis kunnen gedekt worden.

Een notaris moet erop toezien dat de ouder zich bewust is van de gevolgen van de verkoop. Daarom gaan ze meestal naar het verzorgingstehuis om de geestelijke toestand van de ouder te vergewissen. Als de vader nog lucide genoeg is om een volmacht te geven, is er geen probleem. Je notaris zal dan een volmacht opstellen zodat je het huis kan te koop stellen.

Meestal vragen de notarissen ook een medisch attest. Als de arts verklaart dat de vader voldoende helder van geest is, kunnen anderen de verleende volmacht nadien nog moeilijk aanvechten.

Indien de dementerende ouder of partner toch niet meer zo goed bij zinnen is, zal de notaris weigeren een volmacht op te stellen. Wanneer de vader niet meer bij zijn volle verstand is, kan de notaris geen geldige volmacht meer geven en is een voorlopig bewindvoerder verplicht.

Lees hier ook jij zelf en snel je huis zelf kan verkopen

Wat zijn de taken van een bewindvoerder?

De voorlopig bewindvoerder wordt aangeduid door de vrederechter. Hij moet de goederen van de dementerende vader beheren. Gewoonlijk duiden de vrederechters iemand aan die dicht bij de patiënt staat, zoals de partner of een van de kinderen.

Een voorlopig bewindvoerder moet strikte regels in acht nemen. Hij moet bij het begin van zijn opdracht een inventaris opmaken van alle goederen en schulden van de vader. Voorts moet de voorlopig bewindvoerder elk jaar een verslag opstellen waarin hij de inkomsten van en de uitgaven voor de beschermde persoon minutieus weergeeft.

Met de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder zijn niet alle problemen van de baan. Want de bewindvoerder kan zich niet in de plaats stellen van de vader en het ouderlijk huis zomaar verkopen. Daarvoor is een machtiging van de vrederechter nodig.

De vrederechter zal zo’n toelating alleen verlenen als een terugkeer naar de woonst niet langer mogelijk is en de verkoop noodzakelijk. De regel is dat die verkoop openbaar geschiedt. Maar op regels zijn er altijd uitzonderingen, zodat ook onderhandse verkopen mogelijk blijven op voorwaarde dat bij het verzoekschrift een schattingsverslag is gevoegd waarbij een onafhankelijke deskundige de verkoopprijs van de woning raamt.

Hoe stel je een voorlopig bewindvoerder aan?

De kans is niet onbestaande dat ook jij er vroeg of laat mee wordt geconfronteerd: dementie, een ziekte waardoor je niet langer in staat bent op een verantwoorde manier met jouw vermogen om te springen. Daarom voorzag de wetgever een beschermingsmechanisme: de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder. Die moet het vermogen van de zieke beschermen, en niet, zoals sommigen denken, de belangen van de erfgenamen of de familie dienen.

De Antwerpse vrederechter Bert Janssens stelt elk jaar ongeveer 500 voorlopig bewindvoerders aan. Tien jaar geleden waren er dat maar 200. Een stijging die deels te verklaren is door de vergrijzing. Maar ook doordat steeds meer mensen op de hoogte zijn van het feit dat er een beschermingsmechanisme bestaat.

Vaak echter neemt de voorlopig bewindvoerder het volledige beheer van het vermogen over. Daarom kiezen veel vrederechters het zekere voor het onzekere en stellen een voorlopig bewindvoerder aan. Hij/zij zal het beheer van de goederen van de zieke volledig overnemen.

bron: de tijd  en notaris.be

Wens je meer advies bij het verkopen van het huis van je demente ouder of partner? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. 

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.