fbpx

Huis verkopen binnen 3 jaar

Huis verkopen binnen 3 jaar

Ik ga mijn huis verkopen binnen de 3 jaar. Met welke kosten moet ik rekening houden?

Wanneer je jouw huis te snel verkoopt, dan roept dat bij de fiscus heel wat vragen op. Dat kan dan ook enorme gevolgen met zich meebrengen, zowel in positieve als in negatieve zin. Via dit artikel hopen we wat meer duidelijkheid te brengen, indien een snelle verkoop van je huis (max. 5 jaar na aankoop) zich aandient.

Zie ook ons schema onderaan het artikel

Huis verkopen binnen 3 jaar na aankoop

Wanneer je je huis binnen de twee jaar na de datum van de notariële aankoopakte verkoopt, dan spreekt de fiscus van een zogenaamde snelle verkoop. Bij zo’n snelle verkoop kan je een deel van de registratierechten terugkrijgen.

Wanneer je je woning binnen de twee jaar terug verkoopt, krijgt je 3/5 van de registratiebelasting terug, op voorwaarde dat je destijds bij de aankoop 7% registratiebelastingen betaalde. Dit gebeurt niet automatisch, maar moet worden aangevraagd.

De verkoop van een geschonken woning is belastbaar gedurende drie jaar na de schenking wanneer de schenker het goed in de periode van vijf jaar voor de schenking heeft aangekocht.

De belasting is niet van toepassing indien het jouw enige woning is, je het huis geërfd hebt, indien de woning toebehoort aan minderjarigen of onteigend wordt. De belasting is evenmin van toepassing als het de woning is waarvoor de fiscale vrijstelling voor eigen woning geldt.

De vertrekdatum is de datum van het verkrijgen van het pand (verkoopakte of schenkingsakte) en is, in geval van nieuwbouw, de datum van ingebruikname of verhuring van het gebouw.

Het belastingtarief is 16,5% en wordt berekend op de zogenaamde meerwaarde, het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Voor de berekening van de meerwaarde wordt de aankoopprijs verhoogd met de werkelijke kosten van de aankoop (notariskosten) of met een forfaitair kostenpercentage van 25%.

Charlotte en Thierry moesten door familiale omstandigheden hun huis na 1 jaar reeds verkopen. Hiervoor namen ze met ons contact op om te kijken of ze in aanmerking kwamen voor onze unieke dienstverlening. Na analyses bleek dat we hen konden helpen en het eindresultaat mag gezien worden. Op 1 dag was hun huis verkocht en boekten ze een winst van maar liefst €90.700 ??

huis zelf verkopen

 

Klik hier om te kijken of je in aanmerking komt

 

Hoeveel krijg je terug?

In Vlaanderen en Wallonië krijg je 60% van de betaalde registratierechten terug. In Brussel is dat slechts 36%. Verkoop je slechts een deel van het onroerend goed, bijvoorbeeld 1 appartement van een appartementscomplex? Dan zal dat percentage proportioneel evolueren. Hetzelfde geldt ook bij de verkoop van het vruchtgebruik.

Woning verkopen binnen vijf jaar na aankoop

Vaak horen we: “Als we moeten bijbetalen, dan vragen we gewoon meer voor de woning. Op die manier verliezen we niks”. Toch houdt ook dat de nodige risico’s in. Zo kan je op de meerwaarde belast worden als het gaat om een verkoop binnen de vijf jaar na de aankoop.

Gelukkig is er wel een vrijstelling voorzien voor zij die hun eigen woning – de woning waarin ze ook effectief gewoond hebben- verkopen. Hier hangt wel de voorwaarde aan vast dat ze de woning minimaal twaalf opeenvolgende maanden voor de verkoop ook effectief en onafgebroken betrokken hebben, alhoewel er nog een respijt mag zijn van zes maanden vóór de koper de woning verwerft. Met andere woorden: je mag de woning nog steeds vroeger verlaten om een nieuwe woning te betrekken, zolang dit maar maximaal zes maanden voor de effectieve verkoop gebeurt én je de woning reeds twaalf maanden betrokken hebt.

huis verkopen binnen 3 jaar

bron: rechtenkrant.be

Wie is Instahome?

Wij zijn vastgoedexperten die zich onderscheiden van andere spelers door onze nieuwe software,
transparante, menselijke en innovatieve manier van werken.

Onze software analyseert elk uur 180 parameters, zodat we de juiste koper veel sneller kunnen bereiken.
KLIK HIER OM TE KIJKEN OF JOUW PAND IN AANMERKING KOMT

Onze diensten zijn zo transparant dat je alle informatie snel en eenvoudig op onze website kan vinden.
Daarnaast komen we graag langs voor een persoonlijk gesprek.

img

kjelle

Gerelateerde berichten

Je huis zelf verkopen? Waar moet je opletten

Je huis zelf verkopen: dat doe je natuurlijk niet elke dag, waar moet je opletten?. Het is daarom...

Lees verder
door kjelle

Zelf verkopen: zo bereid je je huis voor

Je hebt besloten om je huis zelf te verkopen. De advertentie is mooi opgemaakt en staat inmiddels...

Lees verder
door kjelle

Huis verkopen aan bouwpromotor

Bij het verkopen van je huis zijn er veel pistes om te overwegen. Je huis verkopen aan een...

Lees verder
door kjelle

Word lid van de discussie

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten