Huis verkopen binnen 1,2,3 of 5 jaar

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Ik ga mijn huis verkopen binnen de 3 jaar. Met welke kosten moet ik rekening houden?

Wanneer je jouw huis te snel verkoopt, dan roept dat bij de fiscus heel wat vragen op. Dat kan dan ook enorme gevolgen met zich meebrengen, zowel in positieve als in negatieve zin. Via dit artikel hopen we wat meer duidelijkheid te brengen, indien een snelle verkoop van je huis (max. 5 jaar na aankoop) zich aandient.

Zie ook ons schema onderaan het artikel

Huis verkopen binnen 3 jaar na aankoop

Wanneer je je huis binnen de twee jaar na de datum van de notariële aankoopakte verkoopt, dan spreekt de fiscus van een zogenaamde snelle verkoop. Bij zo’n snelle verkoop kan je een deel van de registratierechten terugkrijgen.

Wanneer je je woning binnen de twee jaar terug verkoopt, krijgt je 3/5 van de registratiebelasting terug, op voorwaarde dat je destijds bij de aankoop 7% registratiebelastingen betaalde. Dit gebeurt niet automatisch, maar moet worden aangevraagd.

De verkoop van een geschonken woning is belastbaar gedurende drie jaar na de schenking wanneer de schenker het goed in de periode van vijf jaar voor de schenking heeft aangekocht.

De belasting is niet van toepassing indien het jouw enige woning is, je het huis geërfd hebt, indien de woning toebehoort aan minderjarigen of onteigend wordt. De belasting is evenmin van toepassing als het de woning is waarvoor de fiscale vrijstelling voor eigen woning geldt.

De vertrekdatum is de datum van het verkrijgen van het pand (verkoopakte of schenkingsakte) en is, in geval van nieuwbouw, de datum van ingebruikname of verhuring van het gebouw.

Het belastingtarief is 16,5% en wordt berekend op de zogenaamde meerwaarde, het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Voor de berekening van de meerwaarde wordt de aankoopprijs verhoogd met de werkelijke kosten van de aankoop (notariskosten) of met een forfaitair kostenpercentage van 25%.

huis verkopen binnen de 3 jaar

Jammergenoeg moesten wij ons huis al na 1 jaar verkopen en vreesde ik het ergste. Want overal hoor je die wilde verhalen over torenhoge boetes. 

Gelukkig kwam ik in mijn zoektocht naar meer informatie bij Instahome terecht. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik in plaats van geld moest opleggen, een mooi extra bedrag op mijn rekening zag verschijnen.

Charlotte V.d.P

Hoeveel krijg je terug?

In Vlaanderen en Wallonië krijg je 60% van de betaalde registratierechten terug. In Brussel is dat slechts 36%. Verkoop je slechts een deel van het onroerend goed, bijvoorbeeld 1 appartement van een appartementscomplex? Dan zal dat percentage proportioneel evolueren. Hetzelfde geldt ook bij de verkoop van het vruchtgebruik.

Huis verkopen binnen vijf jaar na aankoop

Vaak horen we: “Als we moeten bijbetalen, dan vragen we gewoon meer voor de woning. Op die manier verliezen we niks”. Toch houdt ook dat de nodige risico’s in. Zo kan je op de meerwaarde belast worden als het gaat om een verkoop binnen de vijf jaar na de aankoop.

Gelukkig is er wel een vrijstelling voorzien voor zij die hun eigen huis – de woning waarin ze ook effectief gewoond hebben- verkopen. Hier hangt wel de voorwaarde aan vast dat ze de woning minimaal twaalf opeenvolgende maanden voor de verkoop ook effectief en onafgebroken betrokken hebben, alhoewel er nog een respijt mag zijn van zes maanden vóór de koper de woning verwerft. Met andere woorden: je mag de woning nog steeds vroeger verlaten om een nieuwe woning te betrekken, zolang dit maar maximaal zes maanden voor de effectieve verkoop gebeurt én je de woning reeds twaalf maanden betrokken hebt.

Hou hier dus zeker rekening mee indien je je huis binnen de 5 jaar wil verkopen.

huis verkopen binnen 3 jaar

Veel gestelde vragen (FAQ)

Ja zeker. Net zoals hierboven geschreven door Charlotte, kan ook jij succesvol je huis na 1 jaar verkopen. 

Compare listings

Vergelijken

Download onZE gratis Checklist

Elke stap wordt haarfijn uitgelegd aan de hand van 35 zéér waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT DE CHECKLIST 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten