Wat is mijn huis waard?

wat is mijn huis waard

De juiste prijs bepalen is van kapitaal belang voor een succesvolle verkoop van je huis.

Je huis laten schatten zal een belangrijke invloed hebben op de termijn waarin je woning wordt verkocht.

Drie cruciale punten die je in overweging dient te nemen:

  1. De marktomstandigheden
  2. De tijd waarover je beschikt
  3. De aanvaardbare minimale verkoopprijs

De marktomstandigheden

Het principe van vraag en aanbod

Je moet je vertrouwd maken met de marktprijzen om te weten welke prijs kopers bereid zijn te betalen voor je huis, in jouw buurt. Hier geldt het principe van vraag en aanbod: als het aanbod schaars is, zal de prijs natuurlijk stijgen, en omgekeerd. Je huis laten schatten door een beëdigd schatter is zeker aangeraden.

Te koop staande panden die vergelijkbaar zijn met het jouwe

Om de marktprijs te kennen en jouw huis te kunnen schatten, analyseren professionals schatters gelijkaardige woningen: panden met dezelfde kenmerken die onlangs verkocht werden.

Aarzel niet om contact op te nemen met agentschappen voor een eerste schatting. Eenmaal je over die informatie beschikt, dien je je gezond verstand te gebruiken om de juiste verkoopprijs te bepalen. Bepaal de verschillen en de gelijkenissen, zoals de ligging, de bewoonbare oppervlakte, het aantal slaapkamers en badkamers, het bouwjaar, de buitenafwerking, de grondoppervlakte, een eventuele garage, een zwembad, een houtkachel, uitgevoerde renovaties en de datum van deze renovaties.

Een voorbeeld: als de prijs van een gelijkaardige woning die tijdens hetzelfde jaar in jouw regio werden verkocht, varieert tussen € 210.000 en € 228.000, dan weet je meteen tussen welke prijzen je jouw woning te koop kan stellen. Vermijd hierbij om je prijs enkel te baseren op de vraagprijzen voor gelijkaardige panden in jouw zone: er is immers een verschil tussen de vraagprijs en de prijs die men uiteindelijk betaald krijgt.

Andere belangrijke bron van informatie

Instahome biedt de eigenaars grafieken aan die de marktevolutie tonen alsook de gemiddelde prijs van panden die de laatste 5 jaar zijn verkocht, per regio en per stad. Deze grafieken zijn gebaseerd op de gegevens van de FOD Economie. Je huis schatten is niet zomaar even met de natte vinger een waarde op je woning kleven. Zoals eerder gezegd is de waarde van je huis afhankelijk van heel wat factoren. Neem dus zeker contact met ons op om je huis te laten schatten.

De tijd waarover je beschikt

Er is nog een andere factor waar je mogelijks rekening moet mee houden om de prijs te bepalen: de termijn waarin je je huis wilt verkopen.

Moet het snel gaan? In ons voorbeeld zal de prijs dan al makkelijker tegen de € 210.000 aanleunen. Als je daarentegen meer tijd hebt, is het strategisch misschien beter om een hogere prijs te vragen. Jij bepaalt de prijs naargelang van jouw bedoelingen.

Maar opgelet: kopers vinden het verdacht als panden te lang te koop staan. Ten onrechte zal al snel het gerucht de ronde doen dat er een probleem is met de woning. Je zal dan geen bezoekers meer ontvangen, ook al laat je de prijs zakken.

We hebben vaak de neiging om de waarde van ons pand wegens emotionele redenen te overschatten. Vermijd een te hoge inschatting in het begin. Een te hoge prijs zal de verkoop van je huis vertragen of zelfs belemmeren.

De aanvaardbare minimale verkoopprijs

Voordat je definitief een goede verkoopprijs bepaalt, bereken je best het bedrag dat zal overblijven nadat je alle transactiekosten hebt betaald:

  • De hypotheek (neem contact op met je bank om de terugbetalingsmodaliteiten van je lening te kennen)
  • De notariskosten (vraag de tarieven na bij je notaris).

Soms kan het ook interessant zijn om je even in de plaats te stellen van de koper en te berekenen wat de aankoop van jouw eigendom hem zal kosten, rekening houdend met de registratierechten en de notariskosten.

  • Reclamekosten
  • Keuringskosten

Als je na je berekeningen merkt dat het voor je resterende bedrag te laag is, stel je dan de volgende vraag: moet ik wel nu verkopen? Markten hebben een cyclische werking; soms is het beter om te wachten. De markt is soms gunstiger voor kopers, en soms voor verkopers.

Wees je er ook van bewust dat de verschillende partijen die je huis schatten, meestal met een andere uitkomst komen. Het is dan aan te raden om hier het gemiddelde van te nemen en de reacties van de markt de eerste 6 weken af te wachten.

Vraagprijs en prijs die betaald wordt

Weet dat het verschil tussen beide over het algemeen tussen 4% en 8% bedraagt. Dit verschil is kleiner in zones waar de vraag groot is én het varieert afhankelijk van wie het pand verkoopt. Het verschil is vaak groter wanneer het pand verkocht wordt door een vastgoedmakelaar

Wil je graag nog meer informatie om je huis te laten schatten? Neem dan zeker contact met ons op. 

 

Wie is Instahome?

Wij zijn vastgoedexperten die zich onderscheiden van andere spelers door onze nieuwe software, transparante, menselijke en innovatieve manier van werken.

Onze software analyseert elk uur 180 parameters, zodat we de juiste koper veel sneller kunnen bereiken.
KLIK HIER OM TE KIJKEN OF JOUW PAND IN AANMERKING KOMT

Onze diensten zijn zo transparant dat je alle informatie snel en eenvoudig op onze website kan vinden.
Daarnaast komen we graag langs voor een persoonlijk gesprek.

Compare listings

Vergelijken

Download ons gratis ebook

Verkoop zelf succesvol je huis dankzij onze waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT HET EBOOK 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten