De juiste prijs bepalen is van kapitaal belang voor een succesvolle verkoop van je huis.

Je huis laten schatten zal een belangrijke invloed hebben op de termijn waarin je woning wordt verkocht. Lees hieronder onze tips om je huis te laten schatten.

Als je je huidig huis wil verkopen of een nieuwe woning wilt kopen, wil je de waarde van je woning schatten. Maar de waarde van een huis berekenen, hoe doe je dat? Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een waardebepaling van een woning te komen.

Eigen huis schatten

Een eenvoudige en tevens goedkope manier – daarom niet de beste keuze – om een idee te krijgen over de waarde van een huis, is vergelijken met andere woningen in jouw regio. Kijk naar de vraagprijs van vergelijkbare panden.
Houd hierbij rekening met

 • De ligging: in de stad of op het platteland
 • De soort woning: appartement, rijwoning, halfopen bebouwing of open bebouwing
 • De totale oppervlakte
 • Het aantal (afgewerkte) kamers: leefruimtes, afzonderlijke keukens, bad- en douchekamers, slaapkamers, veranda, …
 • De ouderdom en staat van het huis
 • De graad van afwerking (standaard materialen of meer luxueuze afwerking)

Aan de hand van zoekertjes in jouw regio kan je ook de prijs per vierkante meter berekenen. Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning.

Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie. Daar staat informatie over de gemiddelde prijs van de verkopen van woonhuizen, villa’s en appartementen.

Je huis schatten en de juiste prijs bepalen.

Drie cruciale punten die je in overweging dient te nemen:

 1. De marktomstandigheden
 2. De tijd waarover je beschikt
 3. De aanvaardbare minimale verkoopprijs

1. De marktomstandigheden

Het principe van vraag en aanbod

Je moet je vertrouwd maken met de marktprijzen om te weten welke prijs kopers bereid zijn te betalen voor je huis, in jouw buurt. Hier geldt het principe van vraag en aanbod: als het aanbod schaars is, zal de prijs natuurlijk stijgen, en omgekeerd. Je huis laten schatten door een beëdigd schatter is zeker aangeraden.

Te koop staande panden die vergelijkbaar zijn met het jouwe

Om de marktprijs te kennen en jouw huis te kunnen schatten, analyseren erkende schatters gelijkaardige woningen: panden met dezelfde kenmerken die onlangs verkocht werden.

Aarzel niet om contact op te nemen met agentschappen voor een eerste schatting. Eenmaal je over die informatie beschikt, dien je je gezond verstand te gebruiken om de juiste verkoopprijs te bepalen. Bepaal de verschillen en de gelijkenissen, zoals de ligging, de bewoonbare oppervlakte, het aantal slaapkamers en badkamers, het bouwjaar, de buitenafwerking, de grondoppervlakte, een eventuele garage, een zwembad, een houtkachel, uitgevoerde renovaties en de datum van deze renovaties.

Een voorbeeld: als de prijs van een gelijkaardige woning die tijdens hetzelfde jaar in jouw regio werd verkocht, varieert tussen € 210.000 en € 228.000, dan weet je meteen tussen welke prijzen je jouw woning te koop kan stellen. Vermijd hierbij om je prijs enkel te baseren op de vraagprijzen voor gelijkaardige panden in jouw zone: er is immers een verschil tussen de vraagprijs en de prijs die men uiteindelijk betaald krijgt.

Andere belangrijke bron van informatie

Instahome biedt de eigenaars grafieken aan die de marktevolutie tonen alsook de gemiddelde prijs van panden die de laatste 5 jaar zijn verkocht, per regio en per stad. Deze grafieken zijn gebaseerd op de gegevens van de FOD Economie. Je huis schatten is niet zomaar even met de natte vinger een waarde op je woning kleven. Zoals eerder gezegd is de waarde van je huis afhankelijk van heel wat factoren. Neem dus zeker contact met ons op om je huis te laten schatten.

2. De tijd waarover je beschikt

Er is nog een andere factor waar je mogelijks rekening moet mee houden om de prijs te bepalen: de termijn waarin je je huis wilt verkopen.

Moet het snel gaan? In ons voorbeeld zal de prijs dan al makkelijker tegen de € 210.000 aanleunen. Als je daarentegen meer tijd hebt, is het strategisch misschien beter om een hogere prijs te vragen. Jij bepaalt de prijs naargelang jouw bedoelingen.

Maar opgelet: kopers vinden het verdacht als panden te lang te koop staan. Ten onrechte zal al snel het gerucht de ronde doen dat er een probleem is met de woning. Je zal dan geen bezoekers meer ontvangen, ook al laat je de prijs zakken.

We hebben vaak de neiging om de waarde van ons pand wegens emotionele redenen te overschatten. Vermijd een te hoge inschatting in het begin. Een te hoge prijs zal de verkoop van je huis vertragen of zelfs belemmeren.

3. De aanvaardbare minimale verkoopprijs

Voordat je definitief een goede verkoopprijs bepaalt, bereken je best het bedrag dat zal overblijven nadat je alle transactiekosten hebt betaald:

 • De hypotheek (neem contact op met je bank om de terugbetalingsmodaliteiten van je lening te kennen)
 • De notariskosten (vraag de tarieven na bij je notaris).
 • Reclamekosten
 • Keuringskosten

Soms kan het interessant zijn om je even in de plaats te stellen van de koper en te berekenen wat de aankoop van jouw eigendom hem zal kosten, rekening houdend met de registratierechten en de notariskosten.

Als je na je berekeningen merkt dat het voor je resterende bedrag te laag is, stel je dan de volgende vraag: moet ik wel nu verkopen? Markten hebben een cyclische werking; soms is het beter om te wachten. De markt is soms gunstiger voor kopers, en soms voor verkopers.

Wees je er ook van bewust dat de verschillende partijen die je huis schatten, meestal met een andere uitkomst komen. Het is dan aan te raden om hier het gemiddelde van te nemen en de reacties van de markt de eerste 6 weken af te wachten.

Vraagprijs en prijs die betaald wordt

Weet dat het verschil tussen beide over het algemeen tussen 4% en 8% bedraagt. Dit verschil is kleiner in zones waar de vraag groot is én het varieert afhankelijk van wie het pand verkoopt. Het verschil is vaak groter wanneer het pand verkocht wordt door een vastgoedexpert.

Online je huis schatten

Op het internet vind je websites die je helpen bij het schatten van je woning. Om de waarde van je huis te berekenen, moet je een aantal gegevens over je woning invullen. Hoe meer gegevens je moet invullen, hoe nauwkeuriger de schatting van je huis zal zijn.

Wat is de beste tool om online je huis te schatten?

Realo en Zimmo springen eruit door een gedetailleerde uitleg bij het schattingsverslag. Ze gebruiken beiden kadastrale gegevens in combinatie met historische vastgoedtransacties. Vooral Zimmo is door zijn gratis gebruik een echte aanrader. Maar als je je graag verdiept in data en grafieken, dan is Realo je eerste keus.

Toch zijn ook de andere tools interessant eens te bekijken. Vooral als je huis niet instapklaar is. Immoweb en immoreus houden rekening met de staat van de woning. Bovendien beschikken ze mogelijk over de grootste databanken als het gaat om historische vastgoedtransacties. Die databanken bevatten de vraagprijs van de huizen. De uiteindelijke verkoopprijs kan lager of hoger liggen dan geadverteerd op vastgoedwebsites. Maar gemiddeld geeft dit een zeer goede indicatie.

Een erkende schatter je huis laten schatten

Om de waarde van je huis te berekenen kan je ook beroep doen op een vastgoedexpert: landmeter, architect, makelaar, notaris. Die maakt normaal gezien een gedocumenteerd rapport op waarin hij met verschillende factoren rekening houdt: de locatie, het bouwjaar, de graad van afwerking, de (bewoonbare) oppervlakte, de energieprestaties, … Heb je recent renovaties gedaan waardoor je woning beter geïsoleerd en dus energiezuiniger is, zal dat de waarde van je huis aanzienlijk verhogen.

Je huis laten schatten door een professional is niet altijd kosteloos. Daarom vraag je beter eerst een offerte aan. Een vastgoedmakelaar rekent voor een schattingsverslag gemiddeld 250 à 350 euro aan. Als je die makelaar ook je verkoop laat regelen, krijg je bij de verkoop van je woning dat bedrag doorgaans terug. Ook een notaris rekent voor de waardebepaling van een woning meestal geen extra kosten aan als je de verkoopakte door hem laat verlijden. Een landmeter-expert of architect rekent meestal een uurtarief aan. De prijs van een landmeter of onafhankelijke expert ligt dan ook een pak hoger en kan oplopen tot 500 euro.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Je kan de waarde van je huis bepalen met online tools die je woning schat op basis van vergelijkbare woningen en eerder verkopen. Twijfel je of raden vrienden een andere prijs aan? Raadpleeg een vastgoedexpert of een erkende schatter. Onze voorkeur gaat steeds uit naar het laatste.

Sommige online tools zijn gratis te gebruiken, alsook de meeste makelaars bieden een gratis waardebepaling aan. 

Iedereen mag je huis schatten. Je zal merken dat de beste stuurlui aan wal staan en je onrealistische hoop zullen geven. We raden steeds aan om een vastgoedexpert of een erkende schatter te raadplegen.

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.