8u tot 22u

7/7

03 303 44 01

info@instahome.be

Huis laten schatten tips

Huis laten schatten tips

6 tips om je huis hoger te laten schatten šŸ¤‘

Er zijn een hele reeks omstandigheden waarin je mogelijk een schatting van je huis moet laten uitvoeren. In sommige gevallen kan je de schatter niet altijd kiezen, toch kan je het uiteindelijke cijfer wel beĆÆnvloeden. Lees dus zeker onderstaande tips als je je huis laat schatten.

Een te lage schatting kan de verkoop van je huis enorm beĆÆnvloeden en de hoop op een herfinanciering in deugen laten lopen. De belangrijkste aspecten om je huis te laten schatten (zoals de grootte, locatie, type pand,…) liggen vast. Hier kan je weinig tot niets aan veranderen, maar niet getreurd er zijn nog genoeg factoren die je kan aanpakken.

Klik hier: GRATIS SCHATTING

Zorg dat je woning er spik en span uitziet

Behandel het bezoek van de schatter op dezelfde manier als je je zou voorbereiden op een openhuisdag. Maak de tuin schoon, geef de buitenkant indien nodig een likje verf en repareer alles wat duidelijk kapot is. Geef de binnenkant een grondige poetsbeurt en zorg voor opgeruimde ruimtes, met speciale aandacht voor ‘hoogwaardige‘ gebieden zoals de keuken en badkamer. Natuurlijk heeft de vuile vaat van gisteravond geen invloed op de waarde van je huis, maar je krijgt slechts Ć©Ć©n kans voor een goede eerste indruk.

Wijs op verborgen voordelen

Enkele van de meest handige functies van je huis zijn misschien niet meteen zichtbaar – zoals nieuwe bedrading, uitgebreide isolatie of vloerverwarming. Daarom is het belangrijk om bij de hand te zijn wanneer de schatter arriveert, zodat je kan wijzen op deze opmerkelijke extra’s die de waarde van je huis kunnen verbeteren.

Ook als je op de hoogte bent van nieuwe plannen voor je regio – zoals de plaatselijke sportvereniging die helpt bij het bouwen van een nieuw speelplein in een park aan je straat – laat je dit best aan de schatter weten. Hou er rekening mee dat de schatter je pand niet koopt, dus het is niet nodig om je huis aan hen te ‘verkopen’. Geef ze ruimte om hun werk te doen.Ā 

Lees hier 16 tips om je huis klaar te maken voor verkoop en het makkelijker te schatten.

Breng je huis onder de aandacht

Als het een warme dag is, zet dan de airconditioning aan, laat misschien de zwembadfilter en de spa draaien. Dit laat niet alleen de schatter zien dat alles in goede staat is, maar toont tegelijk ook wat je huis allemaal te bieden heeft.

Hou de lokale verkoopresultaten bij

Een goede schatter zal lokale verkoopcijfers bekijken om tot zijn definitief cijfer te komen. Maar het doet geen pijn om de schatter te laten weten waarvoor vergelijkbare huizen zijn verkocht. Vooral als het om zeer recente verkopen gaat.Ā 

Verzamel papierwerk

Stel een dossier samen met de recente rekeningen van het kadastraal inkomen en de onroerende voorheffing. Deze geven niet de marktwaarde weer van je huis, doch kan het schatters extra informatie kan geven om mee te werken.

Lees hier de tips om te verkopen zonder makelaar

Deel je plannen met de schatter

Als je je woninglening verlengt of herfinanciert om renovaties te voltooien, leg dan het voorgestelde project uit aan de schatter en geef kopieƫn van de bouwplannen. De schatter zal normaal de waarde aan je woning toekennen in de staat het zich bevindt, terwijl de bank misschien een idee wil hebben van de uiteindelijke waarde van de woning bij voltooiing van renovaties. Het verstrekken van plannen geeft de schatter nog een stukje van de puzzel.

Heb jij je huis reeds laten schatten? Hoe heb je de schatting van je huis voorbereid? Zijn er een specifieke tips om een huis te schatten die jij graag deelt met de lezers! Deel hem dan in de comments hieronder.Ā 

Vraag hier je Gratis schatting aan

img

kjelle

Gerelateerde berichten

Hoe het huis verkopen van een ouder met dementie?

Kan ik het huis verkopen van mijn demente ouder of partner? Dementie of, meer specifiek, de ziekte...

Lees verder
door kjelle

Je huis verkopen: Met deze 3 tips wordt je huis meer waard

Je huis verkopen is een spannende periode. Deze kan stressvol zijn, maar anderzijds ook het begin...

Lees verder
door kjelle

Mijn huis verkopen: Wat is het beste seizoen?

Nu de herfst zijn intrede heeft gemaakt, de noten alweer in de schappen liggen en we toch de...

Lees verder
door kjelle

Word lid van de discussie