Huis laten schatten tips

tips huis schatten

6 tips om je huis hoger te laten schatten?

Er zijn een hele reeks omstandigheden waarin je mogelijk een schatting van je huis moet laten uitvoeren. In sommige gevallen kan je de schatter niet altijd kiezen, toch kan je het uiteindelijke cijfer wel beïnvloeden. Lees dus zeker onderstaande tips als je je huis laat schatten.

Een te lage schatting kan de verkoop van je huis enorm beïnvloeden en de hoop op een herfinanciering in deugen laten lopen. De belangrijkste aspecten om je huis te laten schatten (zoals de grootte, locatie, type pand,…) liggen vast. Hier kan je weinig tot niets aan veranderen, maar niet getreurd er zijn nog genoeg factoren die je kan aanpakken.

Klik hier: GRATIS SCHATTING

Zorg dat je woning er spik en span uitziet

Behandel het bezoek van de schatter op dezelfde manier als je je zou voorbereiden op een openhuisdag. Maak de tuin schoon, geef de buitenkant indien nodig een likje verf en repareer alles wat duidelijk kapot is. Geef de binnenkant een grondige poetsbeurt en zorg voor opgeruimde ruimtes, met speciale aandacht voor ‘hoogwaardige‘ gebieden zoals de keuken en badkamer. Natuurlijk heeft de vuile vaat van gisteravond geen invloed op de waarde van je huis, maar je krijgt slechts één kans voor een goede eerste indruk.

Wijs op verborgen voordelen

Enkele van de meest handige functies van je huis zijn misschien niet meteen zichtbaar – zoals nieuwe bedrading, uitgebreide isolatie of vloerverwarming. Daarom is het belangrijk om bij de hand te zijn wanneer de schatter arriveert, zodat je kan wijzen op deze opmerkelijke extra’s die de waarde van je huis kunnen verbeteren.

Ook als je op de hoogte bent van nieuwe plannen voor je regio – zoals de plaatselijke sportvereniging die helpt bij het bouwen van een nieuw speelplein in een park aan je straat – laat je dit best aan de schatter weten. Hou er rekening mee dat de schatter je pand niet koopt, dus het is niet nodig om je huis aan hen te ‘verkopen’. Geef ze ruimte om hun werk te doen. 

Lees hier 16 tips om je huis klaar te maken voor verkoop en het makkelijker te schatten.

Breng je huis onder de aandacht

Als het een warme dag is, zet dan de airconditioning aan, laat misschien de zwembadfilter en de spa draaien. Dit laat niet alleen de schatter zien dat alles in goede staat is, maar toont tegelijk ook wat je huis allemaal te bieden heeft.

Hou de lokale verkoopresultaten bij

Een goede schatter zal lokale verkoopcijfers bekijken om tot zijn definitief cijfer te komen. Maar het doet geen pijn om de schatter te laten weten waarvoor vergelijkbare huizen zijn verkocht. Vooral als het om zeer recente verkopen gaat. 

Verzamel papierwerk

Stel een dossier samen met de recente rekeningen van het kadastraal inkomen en de onroerende voorheffing. Deze geven niet de marktwaarde weer van je huis, doch kan het schatters extra informatie kan geven om mee te werken.

Lees hier de tips om te verkopen zonder makelaar

Deel je plannen met de schatter

Als je je woninglening verlengt of herfinanciert om renovaties te voltooien, leg dan het voorgestelde project uit aan de schatter en geef kopieën van de bouwplannen. De schatter zal normaal de waarde aan je woning toekennen in de staat het zich bevindt, terwijl de bank misschien een idee wil hebben van de uiteindelijke waarde van de woning bij voltooiing van renovaties. Het verstrekken van plannen geeft de schatter nog een stukje van de puzzel.

Heb jij je huis reeds laten schatten? Hoe heb je de schatting van je huis voorbereid? Zijn er een specifieke tips om een huis te schatten die jij graag deelt met de lezers! Deel hem dan in de comments hieronder. 

Vraag hier je Gratis schatting aan

Word lid van de discussie

3 thoughts on “Huis laten schatten tips”

 • Hoe het huis verkopen van een ouder met dementie? | www.instahome.be

  […] zodat ook onderhandse verkopen mogelijk blijven op voorwaarde dat bij het verzoekschrift een schattingsverslag is gevoegd waarbij een onafhankelijke deskundige de verkoopprijs van de woning […]

  Reply
 • Huis verkopen aan bouwpromotor | www.instahome.be

  […] Lees hier meer hoe je de waarde van je huis kan bepalen […]

  Reply
 • Je huis verkopen onder geschatte waarde * Huis zelf verkopen

  […] de koper verplicht de schatting van de dienst van de registratie te aanvaarden? Niet noodzakelijk. Ook deze dienst kan zich […]

  Reply

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.