Een huis kopen zonder makelaar

Met haar vele woningen die online bekeken kunnen worden, is Instahome een eenvoudige en aangename manier om een huis te kopen dat niet te koop werd geplaatst door een makelaar .

Huis kopen zonder makelaar: 6 tips op een rij!

#1 De financiering

Vóór je je zoektocht begint, moet je duidelijk weten wat je budget is. Hoeveel kun je precies besteden? Wat is het bedrag dat je zelf kunt inbrengen? Hoeveel kun je maandelijks afbetalen? Doe een aantal simulaties en raadpleeg je bank.

Vraag een voorafgaande hypothecaire goedkeuring om het exacte bedrag te kennen van de lening die je bank je kan toestaan.

#2 Advies vragen

Probeer zoveel mogelijk advies in te winnen over de staat (en de waarde) van het huis.Vaak ken je wel iemand die bijvoorbeeld actief is in de bouw of het onderhoud van huizen. Vraag of diegene een keertje mee gaat op bezichtiging. Want je weet: liefde maakt blind. Een heerlijk gevoel als je verliefd bent op je huis, maar dat maakt je ook minder kritisch. Ook bij het Kadaster kun je veel informatie inwinnen over de waarde van het huis.

#3 Verplaats je in de verkoper.

Hou rekening met de positie van de verkopers. Dit klinkt lastig, want je weet niet in welke positie ze zitten. Toch zijn er manieren om meer informatie los te krijgen hierover. Vraag de verkopers naar de reden van de verkoop. Als ze al een ander huis gekocht hebben, voelen ze financiële druk. Ook kun je nagaan hoelang het huis al te koop staat en of ze de vraagprijs al een keer verlaagd hebben. Staat het huis al lang in de verkoop en hebben ze de vraagprijs nog niet verlaagd? Dan kan laag inzetten succesvol zijn.

Vraag hem of haar hoeveel de belastingen, de kosten voor energieverbruik en desgevallend de kosten voor mede-eigendom bedragen.

Praat zoveel mogelijk over de woning en stel een maximum aan relevante vragen. Hoe oud is de woning? Welke werken zijn er in de woning uitgevoerd? Welke werken moeten eventueel nog worden uitgevoerd? Enz.

#4 Laat je niet opjagen.


Een stilte laten vallen in de onderhandelingen kan wonderen doen. Dit weten de verkopers ook. Trap niet in deze val. Neem gerust een week de tijd om na te denken. Gun de verkopers ook deze tijd.

#5 Schakel een expert in

Wanneer je een pand een of meerdere keren hebt bezocht en je bij je keuze blijft, dan kan je een beroep doen op de diensten van een vastgoeddeskundige. Die zal je kunnen wijzen op eventuele verborgen gebreken.

Je hebt er alle belang bij contact op te nemen met je kredietgever: vraag hen gerust met welke deskundigen ze samenwerken. Zo vermijd je dubbele kosten..
De procedure is dezelfde, of je nu koopt via een makelaar of via Instahome.

#6 De notaris

Of je nu rechtstreeks koopt van de eigenaar of via een makelaar, je bent verplicht bij een notaris langs te gaan om de vastgoedtransactie tot stand te brengen. Indien je dat wenst, kan je een andere notaris dan die van de verkoper kiezen om je te vertegenwoordigen, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn. In elk geval zijn de honoraria en de notariskosten altijd ten laste van de koper.

Interesse om een huis te kopen zonder makelaar? Op Instahome vind je vast wat je zoekt!

Ja, in de meeste gevallen zal je veel minder geld betalen. Dit om de zeer eenvoudige reden: de commissie van de makelaar werd niet mee verrekend in de vraagprijs

Een bod uitbrengen op een woning doe je beter niet in een opwelling. Want een weg terug is er niet.

Je kan het schriftelijk, per mail of zelfs per sms bezorgen. De rechtbank van eerste aanleg in Gent heeft geoordeeld dat een bod via sms beschouwd kan worden als een begin van bewijs voor de aan- of verkoop van een woning. Maar een sms alleen volstaat niet. Je moet die aanvullen met andere elementen, zoals het bewijs dat er tussen de verkoper en jezelf eerdere contacten zijn geweest.

Jouw bod moet minstens de volgende info bevatten:

  • Je naam
  • Adres van het pand
  • Geboden prijs
  • Geldigheidsduur van het bod 
  • Eventuele opmerkingen en opschortende voorwaarden
  • Handtekening en datum

Compare listings

Vergelijken

Download onZE gratis Checklist

Elke stap wordt haarfijn uitgelegd aan de hand van 35 zéér waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT DE CHECKLIST 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten