Nieuw huis kopen of eerst je oude huis verkopen?

huis kopen of eerst huis verkopen

Nieuw huis kopen of eerst je oude huis verkopen? Hier enkele tips om de juiste beslissing te nemen.

Iedereen die wil verhuizen, staat voor een dilemma: huis kopen of eerst mijn huis verkopen? We zetten de voor- en nadelen van deze opties voor je op een rij evenals voor een overbruggingskrediet.

Wie wil verhuizen naar een andere woning, loopt tegen het probleem aan dat de aan- en verkoopdatum nooit perfect op elkaar aansluiten. Je zal daarom moeten beslissen wat voorrang krijgt: je oude huis verkopen of een nieuwe woning kopen.

Download Gratis Checklist Hoe mijn woning zelf verkopen

Optie 1. Eerst huis verkopen: zekerheid over de prijs

Eerst je eigen huis verkopen lijkt de meest logische keuze. Omdat bekend is wat je eigen huis opbrengt, weet je ook hoeveel je te besteden hebt bij de aankoop van je nieuwe huis. Ook loop je dan niet het risico op dubbele woonlasten: je hebt geen huis dat je nog kwijt moet, terwijl je al de sleutels van je nieuwe woning hebt.

Verder sta je niet onder tijdsdruk om je woning te verkopen, waardoor je een betere onderhandelingspositie hebt.

… maar wel risico om zonder woonruimte te zitten

Maar deze optie is niet zonder risico. In de huidige overspannen woningmarkt is er een kans dat je op straat komt te staan als de nieuwe bewoners snel in je oude huis willen trekken, terwijl jij zelf nog geen nieuwe woning hebt gevonden.

In de onderhandse verkoopovereenkomst werk je dan best een bezettingsregeling uit. Zo heb je het recht om in je huis te blijven gedurende enkele maanden na de ondertekening van de akte. Meestal betaal je ook voor deze ‘bezetting’ een vergoeding, een soort van huurprijs die je overeenkomt met de kopers, voor het verblijf in je oude woning. Dit totdat je een nieuwe woning gevonden hebt of tot je nieuwe thuis instapklaar is.

Fiscale voordelen

Ook fiscale motieven kunnen meespelen in de keuze om eerst te verkopen of eerst te kopen. Om te kunnen genieten van het abattement, een vrijstelling van de registratiebelasting bij de aankoop van een huis of bouwgrond, mag je op datum van ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst geen eigenaar meer zijn van een andere woning. Om die reden kan het interessanter zijn om eerst je oude huis te verkopen en dan pas een nieuw huis aan te kopen.

Optie 2. Eerst huis kopen: zeker van een dak boven je hoofd

Soms moet je nu eenmaal snel beslissen. Heb jij je droomwoning gevonden en wil je het risico niet nemen om deze aan je neus voorbij te laten gaan? Dan is dit misschien wel je kans.

Een huis kopen voordat je huidige woning verkocht is, kan perfect met een overbruggingskrediet bij de bank. Hierbij zal de bank je gedurende een bepaalde periode (verschilt van bank tot bank) van middelen voorzien om deze nieuwe woning aan te kopen. Dit in afwachting van het bedrag dat je zal krijgen voor je huidige woning. Met de opbrengst van de verkoop betaal je dan het krediet terug.

Een overbruggingskrediet is interessant wanneer je vermoedt dat je oude, huidige woning niet tijdig verkocht zal geraken voordat je de nieuwe woning wil aankopen. Of ook wanneer je het geld van de verkoop meteen nodig hebt om de aankoop van je nieuwe woning te betalen, kan je je wenden tot een overbruggingskrediet.

Wat zijn de belangrijkste voor-en nadelen van een overbruggingskrediet?

overbruggingskrediet

Het belangrijkste voordeel van een overbruggingskrediet is financiële ademruimte: je vermijdt een zware hypothecaire lening op de nieuwe woning. Daarbij hoeft je gedurende de looptijd van het overbruggingskrediet meestal geen kapitaal af te lossen. Ook vereist deze kredietvorm geen tussenkomst van een notaris, waardoor je geen notariskosten hoeft te betalen. Ten slotte creëert het ook flexibiliteit: je kan wachten met de verkoop van jouw woning tot er een mooi bod komt.

Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan deze kredietvorm. Een overbruggingskrediet dient -zoals de term aangeeft- om een korte periode te overbruggen. Verlengen is niet goedkoop. Heb je een vermoeden dat het lang kan duren voor je huis verkocht geraakt? Dan kan het interessanter zijn om (in de plaats van een overbruggingskrediet) een grotere hypotheek te nemen op de nieuwe woning of een lopende hypotheek op een andere manier te herfinancieren.

Ook fiscaal is een overbruggingskrediet niet interessant. Omwille van de korte looptijd en het feit dat het geen hypothecair krediet is, heb je met deze kredietvorm geen recht op een fiscale aftrek van de woonbonus.

Wil je geen extra kosten maken voor de huur van tijdelijke woonruimte en een dubbele verhuizing, dan kun je ervoor kiezen om pas een ‘te koop’-bord in de tuin te zetten, nadat je een nieuw huis hebt bemachtigd. Je weet dan zeker dat je niet zonder dak boven je hoofd komt te zitten.

Hier staat wel tegenover dat je vooraf niet zeker bent wat je huidige huis gaat opbrengen. Mocht de verkoopprijs achteraf tegenvallen, dan zit je misschien opgescheept met een woning die eigenlijk boven je budget is.

Heb je toch nog vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren voor meer informatie om je huis zelf te verkopen zonder makelaar. 

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken

Download onZE gratis Checklist

Elke stap wordt haarfijn uitgelegd aan de hand van 35 zéér waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT DE CHECKLIST 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten