Hoe je huis snel en zelf verkopen aan de maximale prijs?

Ontdek hieronder in ons stappenplan hoe je dit in 8 stappen kan doen.

Als je beslist om je huis zelf te verkopen, dan is het interessant om te weten hoe dit proces verloopt. Hieronder geven we een stappenplan mee hoe je huis eenvoudig zelf te verkopen. 

Daarbij is van belang rekening te houden met het feit dat dit stappenplan om je huis zelf te verkopen een algemene omschrijving geeft. Elke woning vraagt namelijk om een verkoopstrategie op maat. 

huis verkopen stappenplan

Stap 1: De waarde van je huis bepalen

Voor je woning wil je natuurlijk de juiste prijs vragen. Je wilt je woning toch niet verkopen aan een te lage prijs? Daarnaast kan een te hoge prijs ervoor zorgen dat jouw pand helemaal niet verkocht geraakt. Niet eenvoudig dus.

Maar wat is een juiste prijs? Het vaststellen van de juiste vraagprijs is een proces waar vele aspecten bij komen kijken. Je dient met volgende zaken zeker rekening te houden:

 • Beoordelen van de ligging en woonomgeving. Denk daarbij aan het uitzicht, de zonkant, groen etc.
 • Inventariseren financiële lasten, bijzondere bepalingen en milieuaspecten.
 • Beoordeling bouwtechnische staat van de woning. Is er bijvoorbeeld binnenkort onderhoud vereist of is dat al uitgevoerd?
 • Uitvoeren van een complete marktanalyse
 • Onderzoeken van de waarde van soortgelijke woningen
 • Beoordelen van de energiezuinigheid van de woning

Stap 2: Verplichte documenten

Als je je woning wil verkopen, moet je een aantal attesten kunnen voorleggen en moet de advertentie verplicht bepaalde informatie bevatten. Zo krijgen de potentiële kopers meer zekerheid over de staat waarin de woning zich bevindt. Denk hier maar aan het Epc certificaat en elektrische keuring.

Lees hier welke documenten er verplicht zijn

Stap 3: Woning verkoopklaar maken

huis verkopen stappenplan-verkoopstyling

Staat je huis al een tijd te koop? Of wil je je huis te koop gaan zetten? Dan is verkoopstyling echt iets voor jou!

Bij het verkopen van je huis is het belangrijk om je huis zo ruim, licht en net mogelijk te presenteren! Bezoekers moeten zich onmiddellijk thuis voelen.
Maar hoe?

Lees hier hoe je dit aanpakt

Stap 4: Verkoop- en marketingplan

huis verkopen stappenplan

Voor je aan de slag gaat met dit stappenplan om je huis te verkopen, is het aangewezen om je even in de schoenen te plaatsen van de koper. Waar zou jij zoeken naar je nieuwe droomwoning?

Om zo snel mogelijk je huis te verkopen aan de maximale prijs is het belangrijk om optimaal publiciteit te voeren. Hoe meer doelgerichte publiciteit er wordt gevoerd voor het pand, hoe meer geïnteresseerden er zullen komen opdagen. Dit zal uiteindelijk resulteren in een hogere prijs.

De juiste promotiemix

 • Plaats duidelijk zichtbaar “te koop-bord” aan je woning pand. Het netwerk van de voorbijgangers en de buren is namelijk een niet te onderschatten tool bij de verkoop van een woning of appartement;
 • Huis tot huis flyeren rondom de woning, appartement of bouwgrond raden we steeds aan. Zo wordt ook het netwerk van de omwonenden aangesproken. Je weet maar nooit dat de nicht van de overbuur net een gelijkaardige woning zoekt in Brussel of in de Vlaamse Ardennen…;
 • Publicatie op de meest bekeken portaalsitesImmowebImmovlan, LogicimmoZimmo, … noem maar op!;
 • Doelgerichte betalende google campagnes voor nog meer cliks te krijgen. Meer cliks op jouw pand = sneller en duurder verkocht;
 • Start zeker met advertenties op Facebook. Zij beginnen immers meer en meer in te zetten op vastgoed.
 • Publiciteit via Instagram
 • Professionele fotografie is een must. Hiermee zal jij je onderscheiden van de meerderheid en een eerste goede indruk is cruciaal;
 • 360° Virtual Tour: ideaal voor de kandidaat-koper met weinig tijd;
 • Home Staging & Styling: Optimale presentatie = snellere verkoop aan maximale waarde;

Dankzij dit stappenplan is het nog nooit zo eenvoudig geweest om je huis zelf te verkopen aan de maximale prijs.

Lees hier hoe je dit zelf aanpakt

Stap 5: De rondleidingen

Jij kent je huis en de buurt door en door en weet waarom je er al die jaren zo graag hebt gewoond. Jij bent dus de ideale verkoper voor je eigen huis!

Kopers houden wel van de persoonlijke aanpak, dus een rondleiding van de man of vrouw des huizes zal zeker in de smaak vallen. Je moet je enthousiasme enkel nog weten over te brengen op de bezoekers tijdens de bezichtiging.

Lees hier hoe je dit aanpakt

Stap 6: De onderhandelingen

Yes! Je hebt een potentiële koper overtuigd om een bod op je huis te doen. Alleen… het bod is niet helemaal naar wens. Wat doe je nu? Als het bod onrealistisch laag is, reageer dan niet. Dat is het beste signaal om aan te geven dat je het geen goed bod vindt. Het toont ook aan dat er mogelijk nog anderen geïnteresseerden zijn.

Als de koper écht je huis wil aankopen, zal die misschien nog met een nieuw bod aankloppen.

Stap 7: Het ondertekenen van de koopovereenkomst

Meestal spreekt men over “voorlopige verkoopovereenkomst” of “compromis”. Deze benamingen zijn echter misleidend.

Ten onrechte laten zij uitschijnen dat zowel de koper als de verkoper de overeenkomst nog kunnen verbreken. Niets is minder waar: zodra een verkoper zich verbindt een pand over te dragen aan een koper die ermee akkoord gaat de daarvoor bepaalde prijs te betalen, is de verkoop gesloten en kan geen van beide partijen nog terug, ook niet indien er nog geen voorschot is betaald.

Daarom spreken wij van een “onderhandse verkoopovereenkomst”. Deze vormt het bewijs voor de partijen dat het contract is gesloten en zal later als basis dienen voor de notariële akte. De notaris is gebonden door de bepalingen van de onderhandse overeenkomst.

Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Immers, binnen deze termijn dienen de registratierechten te worden betaald. Mocht tijdens deze periode één van de partijen overlijden, dan gaan de rechten en plichten aangegaan bij de onderhandse verkoopovereenkomst automatisch over op de erfgenamen.

Laat je bijstaan door een notaris

Het is dus van het allergrootste belang de onderhandse verkoopovereenkomst zo volledig en duidelijk mogelijk op te stellen, zodat geen ruimte gelaten wordt voor discussie achteraf. Het opstellen van die overeenkomst is niet altijd eenvoudig.

Door de notaris worden naar aanleiding van het begeleiden van een verkoopdossier een hele reeks opzoekingen gedaan, zodat verkoper en koper met zekerheid de verkoop kunnen sluiten.

bron: notaris.be 

Stap 8: Yes eindelijk verhuizen

Je huis is verkocht, proficiat! Tijd om je verhuis te regelen!

Ook na de verkoop kun je steeds bij ons terecht voor vrijblijvend advies.

Ontdek hier alvast onze tips om goedkoper te verhuizen.

Heb je na het lezen van dit stappenplan om je huis zelf te verkopen nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op, zodat we kunnen helpen om je woning zelf te verkopen zonder makelaar.

Als je uit de hand verkoopt zonder tussenkomst van een makelaar kan je zonder kosten verkopen. Maar je moet altijd rekening houden met een aantal kleine notariskosten voor het opvragen van de nodig attesten en documenten en advertentiekosten om je woning te promoten.

Veelal regelt de koper een notaris en betaalt de kosten voor de notaris. Als een verkoper een notaris inschakelt kost dat gemiddeld tussen de € 250 en €600 voor het laten opstellen van de transport akte.

Handeling Notariskosten
Opstellen leveringsakte € 250 en €600
Akte registeren bij het Kadaster € 145

Een notaris is onafhankelijk en onpartijdig, hij kijkt naar de belangen van de kopende partij en naar de belangen van de verkopende partij. De notaris doet ook onderzoek naar bijvoorbeeld de achtergrond van de koper, naar de achtergrond van het huis, naar de hypotheeksituatie en naar mogelijk bijzondere omstandigheden van het huis bij de gemeente. De notaris kan ook vertellen of zijn werkzaamheden fiscaal aftrekbaar zijn in bepaalde situaties.

Het makelaarsloon bedraagt in de meeste gevallen een percentage van de verkoopprijs. Prijsafspraken zijn verboden, dus ‘het tarief’ bestaat niet. De percentages schommelen tussen 2 en 6 procent, maar volgens het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars mag je uitgaan van gemiddeld zo’n 3,63%.

Compare listings

Vergelijken
small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen. 

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips