Stappenplan: Hoe je huis zelf verkopen in 8 stappen

huis verkopen stappenplan

Hoe je huis snel en zelf verkopen aan de maximale prijs? Ontdek hieronder in ons stappenplan hoe je dit in 8 stappen kan doen.

Als je beslist om je huis zelf te verkopen, dan is het interessant om te weten hoe dit complexe zakelijke, juridische en bouwtechnische proces verloopt. Hieronder geven we een stappenplan mee hoe je huis eenvoudig zelf te verkopen. Daarbij is van belang rekening te houden met het feit dat dit stappenplan om je huis zelf te verkopen een algemene omschrijving geeft. Elke woning vraagt namelijk om een verkoopstrategie op maat. Hoe deze strategie eruit ziet, leggen wij je graag uit tijdens een gratis adviesgesprek.

De waarde van je huis bepalen

hoe je huis verkopen stappenplan

Voor je woning wil je natuurlijk de juiste prijs vragen. Je wilt je woning toch niet verkopen aan een te lage prijs? Daarnaast kan een te hoge prijs ervoor zorgen dat jouw pand helemaal niet verkocht geraakt. Niet eenvoudig dus.

Maar wat is een juiste prijs? Het vaststellen van de juiste vraagprijs is een proces waar vele aspecten bij komen kijken. Je dient met volgende zaken zeker rekening te houden:

 • Beoordelen van de ligging en woonomgeving. Denk daarbij aan het uitzicht, de zonkant, groen etc.
 • Inventariseren financiële lasten, bijzondere bepalingen en milieuaspecten.
 • Beoordeling bouwtechnische staat van de woning. Is er bijvoorbeeld binnenkort onderhoud vereist of is dat al uitgevoerd?
 • Uitvoeren van een complete marktanalyse
 • Onderzoeken van de waarde van soortgelijke woningen
 • Beoordelen van de energiezuinigheid van de woning

Lees hier hoe je de waarde kan bepalen

 

Verplichte documenten 

Als je je woning wil verkopen, moet je een aantal attesten kunnen voorleggen en moet de advertentie verplicht bepaalde informatie bevatten. Zo krijgen de potentiële kopers meer zekerheid over de staat waarin de woning zich bevindt. Denk hier maar aan het Epc certificaat en elektrische keuring.

Lees hier welke documenten er verplicht zijn

 

Download Gratis Checklist Hoe mijn woning zelf verkopen

 

Woning verkoopklaar maken

verkoopstyling

Staat je huis al een tijd te koop? Of wil je je huis te koop gaan zetten? Dan is verkoopstyling echt iets voor jou!

Bij het verkopen van je huis is het belangrijk om je huis zo ruim, licht en net mogelijk te presenteren! Bezoekers moeten zich onmiddellijk thuis voelen.
Maar hoe?

Lees hier hoe je dit aanpakt

 

Verkoop- en marketingplan

verkoop huis

Voor je aan de slag gaat met dit stappenplan om je huis te verkopen, is het aangewezen om je even in de schoenen te plaatsen van de koper. Waar zou jij zoeken naar je nieuwe droomwoning?

Staat je woning al lang te koop? Lees dan zeker deze tips!

Om zo snel mogelijk je huis te verkopen aan de maximale prijs is het belangrijk om optimaal publiciteit te voeren. Hoe meer doelgerichte publiciteit er wordt gevoerd voor het pand, hoe meer geïnteresseerden er zullen komen opdagen. Dit zal uiteindelijk resulteren in een hogere prijs.

De juiste promotiemix

 • Plaats duidelijk zichtbaar “te koop-bord” aan je woning pand. Het netwerk van de voorbijgangers en de buren is namelijk een niet te onderschatten tool bij de verkoop van een woning of appartement;
 • Huis tot huis flyeren rondom de woning, appartement of bouwgrond raden we steeds aan. Zo wordt ook het netwerk van de omwonenden aangesproken. Je weet maar nooit dat de nicht van de overbuur net een gelijkaardige woning zoekt in Brussel of in de Vlaamse Ardennen…;
 • Publicatie op de meest bekeken portaalsites: Immoweb, Immovlan, Logicimmo, Zimmo, … noem maar op!;
 • Doelgerichte betalende google campagnes voor nog meer cliks te krijgen. Meer cliks op jouw pand = sneller en duurder verkocht;
 • Start zeker met advertenties op Facebook. Zij beginnen immers meer en meer in te zetten op vastgoed.
 • Publiciteit via Instagram
 • Professionele fotografie is een must. Hiermee zal jij je onderscheiden van de meerderheid en een eerste goede indruk is cruciaal;
 • 360° Virtual Tour: ideaal voor de kandidaat-koper met weinig tijd;
 • Home Staging & Styling: Optimale presentatie = snellere verkoop aan maximale waarde;

Dankzij dit stappenplan is het nog nooit zo eenvoudig geweest om je huis zelf te verkopen aan de maximale prijs.

Lees hier hoe je dit zelf aanpakt

 

De rondleidingen

Jij kent je huis en de buurt door en door en weet waarom je er al die jaren zo graag hebt gewoond. Jij bent dus de ideale verkoper voor je eigen huis!

Kopers houden wel van de persoonlijke aanpak, dus een rondleiding van de man of vrouw des huizes zal zeker in de smaak vallen. Je moet je enthousiasme enkel nog weten over te brengen op de bezoekers tijdens de bezichtiging.

Lees hier hoe je de perfecte rondleiding geeft

 

De onderhandelingen

Yes! Je hebt een potentiële koper overtuigd om een bod op je huis te doen. Alleen… het bod is niet helemaal naar wens. Wat doe je nu? Als het bod onrealistisch laag is, reageer dan niet. Dat is het beste signaal om aan te geven dat je het geen goed bod vindt. Het toont ook aan dat er mogelijk nog anderen geïnteresseerden zijn.

Als de koper écht je huis wil aankopen, zal die misschien nog met een nieuw bod aankloppen.

Lees hier hoe je het hoogste bod kan onderhandelen bij het verkopen van je huis

 

Het ondertekenen van de koopovereenkomst

Meestal spreekt men over “voorlopige verkoopovereenkomst” of “compromis”. Deze benamingen zijn echter misleidend.

Ten onrechte laten zij uitschijnen dat zowel de koper als de verkoper de overeenkomst nog kunnen verbreken. Niets is minder waar: zodra een verkoper zich verbindt een pand over te dragen aan een koper die ermee akkoord gaat de daarvoor bepaalde prijs te betalen, is de verkoop gesloten en kan geen van beide partijen nog terug, ook niet indien er nog geen voorschot is betaald.

Daarom spreken wij van een “onderhandse verkoopovereenkomst”. Deze vormt het bewijs voor de partijen dat het contract is gesloten en zal later als basis dienen voor de notariële akte. De notaris is gebonden door de bepalingen van de onderhandse overeenkomst.

Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Immers, binnen deze termijn dienen de registratierechten te worden betaald. Mocht tijdens deze periode één van de partijen overlijden, dan gaan de rechten en plichten aangegaan bij de onderhandse verkoopovereenkomst automatisch over op de erfgenamen.

Laat je bijstaan door een notaris

Het is dus van het allergrootste belang de onderhandse verkoopovereenkomst zo volledig en duidelijk mogelijk op te stellen, zodat geen ruimte gelaten wordt voor discussie achteraf. Het opstellen van die overeenkomst is niet altijd eenvoudig.

Door de notaris worden naar aanleiding van het begeleiden van een verkoopdossier een hele reeks opzoekingen gedaan, zodat verkoper en koper met zekerheid de verkoop kunnen sluiten.

bron: notaris.be 

 

Yes eindelijk verhuizen

Je huis is verkocht, proficiat! Tijd om je verhuis te regelen!

Ook na de verkoop kun je steeds bij ons terecht voor vrijblijvend advies.

Ontdek hier alvast onze tips om goedkoper te verhuizen.

 

Heb je na het lezen van dit stappenplan om je huis zelf te verkopen nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op, zodat we kunnen helpen om je woning zelf te verkopen zonder makelaar.

 

 

 

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken
small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten