Commissie van een makelaar

Verkoop zelf en maak gegarandeerd winst

Is een vastgoedmakelaar zijn geld waard?

Vastgoedmakelaars zijn volledig vrij om hun tarieven, beter gekend als commissies van een makelaar, zelf te bepalen. Het is dus perfect mogelijk dat twee makelaars een verschillende prijs vragen om jouw huis te verkopen. Bij de meeste makelaars betaal je zo’n 3% à 4% aan commissies excl. BTW. Er zijn in de huidige markt ook al heel wat nieuwe initiatieven van makelaars die werken met een vast bedrag aan makelaarskosten ipv een percentage op de verkoopsom.

Wil je te weten komen hoeveel commissie een makelaar aanrekent, maar heb je niet meteen zin om het kantoor binnen te stappen, dan kan je gewoon in de etalage kijken. Vastgoedmakelaars zijn immers verplicht hun tarieven op een goed zichtbare plaats te afficheren. Je wilt cijfers zien, zeg je? Goed, voor de verkoop van een huis ter waarde van 300.000 euro bijvoorbeeld, betaal je tussen de 7.260 à 10.890 euro (inclusief btw).

Bovenop het commissieloon, zal de vastgoedmakelaar ook de kosten doorrekenen voor het opvragen van de verplichte documenten (zoals het EPC, de elektrische keuring en de stedenbouwkundige attesten). Die dossierkosten bedragen meestal nog enkele honderden euro’s. Deze documenten blijven wel de eigendom van de verkoper, ook als de makelaar de woning niet kan verkopen.

Wat zijn de taken van een vastgoedmakelaar?

  1. Prijsbepaling
  2. Adverteren
  3. Organisatie bezichtigingen
  4. Onderhandelen
  5. Overeenkomst voorbereiden om te komen tot het afsluiten van de overeenkomst 
 Met andere woorden €10.000 voor bovenstaande taken? 🤔

 

Laten we elke taak even onder loep nemen:

Ik daag je uit om enkele makelaars uit te nodigen om een schatting te maken. Je zal versteld staan van de verschillende prijzen die naar je hoofd geslingerd worden. Toch bizar niet? Geven ze een prijs aan de hand van een analyse – en hoe gedetailleerd is deze – of werken ze nog steeds via het natte vinger werk principe… Test Aankoop deed hier onderzoek naar en nodigde 6 verschillende professionals uit en wat bleek, een verschil van meer dan €100.000

kosten makelaar

Ben je al nagegaan wat de prijzen zijn om je woning op de verschillende platformen te plaatsen? Ik zal je de prijs al meegeven van het meest bezochte platform, wetende dat professionals lagere prijzen krijgen:

kosten makelaar
 
Bij bezichtigingen willen ze meestal dat je er niet bij bent? Toch raar, niet? Gezien jij de persoon bent die het huis door en door kent. Zou jij je laten overhalen door een verkoper om een huis te kopen dat je niet mooi vindt? Tenzij je lotto gewonnen hebt misschien  😀 
In het programma Huizenjagers viel zelfs op dat sommige makelaars enkele deuren niet openkregen, rolluiken niet konden sluiten, geen antwoorden konden geven op gebeurde werken,… En hier moet je dan zoveel geld voor betalen…
 

makelaar marge

Onderhandelen: Bij wie zou jij je been stijf houden? Bij een eerlijke en gevoelige eigenaar of bij een professionele verkoper? Uiteraard probeer je het onderste uit de kan te halen. Maar als je eerlijk bent zal je toegeeflijker zijn indien je voelt dat de tegenpartij oprecht begaan en eerlijk met je is.  Constant krijgen we te horen dat makelaars te rade kwamen bij de eigenaars, hun agenda meermaals moesten aanpassen omdat hij/zij niet aanwezig kon zijn, soms zelf de rondleidingen moest geven,… Je huis zelf verkopen met wat steun in de rug, kan hier een wereld van verschil maken. 

Overeenkomst voorbereiden, is dat niet de taak van een notaris? Betaal je hem daar tenslotte ook niet voor? Klopt, dit behoort ook tot het takenpakket van een notaris.

Conclusie:

Wat je zelf doet, doe je beter. Mits de juiste ondersteuning uiteraard. Het zal je enorm veel geld opleveren 🥳🥳

Verkoop zelf en maak gegarandeerd winst

Exclusiviteit

De meeste makelaars werken met ‘exclusieve’ contracten. Dit betekent dat zij het alleenrecht hebben om je woning te verkopen. Het beperkt jouw vrijheid.

  • Vermijd een boeteclausule die in werking treedt bij verbreking van de exclusiviteit. Deze clausule zet de makelaar immers niet echt aan tot haast.
  • Zorg ervoor dat de exclusiviteit beperkt is in tijd, tot 3 of maximum 6 maanden. Anders heb je in theorie niet meer het recht als particulier om je woning na 6 maanden zelf nog te verkopen, wat juridische consequenties kan hebben.

Factuur

Je weet nu hoeveel commissie je aan een makelaar moet betalen. Maar hoe zit dat met de effectieve betaling? Het hoe en wanneer wordt je uitgelegd bij de bespreking van het contract. Gebeurt dat niet, vraag er dan zeker naar want je wilt nu eenmaal geen kat in een zak (ver)kopen. Binnen welke termijn moet je de commissies aan de makelaar betalen, hangt af van de afspraken die je met de vastgoedmakelaar hieromtrent gemaakt hebt en van de betalingsvoorwaarden die hij hanteert.

Wil jij geen hoge commissies aan een makelaar betalen én sneller je huis verkopen? ?Neem dan zeker contact met ons op.

Compare listings

Vergelijken

Download onZE gratis Checklist

Elke stap wordt haarfijn uitgelegd aan de hand van 35 zéér waardevolle tips

We zijn er om jullie te helpen

KRIJG ONMIDDELLIJK TOEGANG TOT DE CHECKLIST 👉

small_c_popup.png

Komt jouw huis in aanmerking?

Vul je gegevens in en kom het snel te weten