Foto's van je woning nemen – 8 waardevolle tips

Voorbereidingen bij het maken van foto’s van je woning.

Je woning gereedmaken voor de foto’s is tegelijkertijd je woning voorbereiden op de bezichtigingen. Het is dé kans om – vóór je huis officieel te koop staat – grondig op te ruimen en schoon te maken. Doe je een grondige voorbereiding voor de foto’s, dan is meer dan de helft klaar voor de bezichtigingen. Je huis verkopen lukt veel sneller indien potentiële kopers een goed gevoel krijgen bij het bekijken van je foto’s op Facebook of Immoweb.

Lees dus daarom zeker onze tips voor het nemen van goede foto’s voor de verkoop van je huis, zonder makelaar.

Lees hier de tips om je pand verkoopklaar te zetten

1. Details maken het verschil

Je huis hoeft niet plots een showroom model te worden, men mag uiteraard zien dat er mensen wonen. De foto’s van je huisdieren en al hun speelgoed hoeven echter niet op instahome.be te staan. Bereid je woning dus eerst goed voor met volgende zaken:

Rust en ruimte

 • Maak alle ruimtes, vooral de keuken, badkamer en toilet grondig schoon
 • Zorg ervoor dat ook de ramen schoon zijn, zodat de buitenomgeving duidelijk zichtbaar is
 • Maak alle bedden op
 • Ruim grondig op zodat je huis er “strak en neutraal” uit ziet
 • Haal foto’s en geloofsovertuigingen weg
 • ruim kleine spulletjes op, deze zorgen voor afleiding bij de kijker
 • Heren: geen rondslingerende kleren ?

Zorg voor licht en sfeer

 • Laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen
 • Zet tussendeuren open voor nog meer lichtinval
 • Heb je een tuin? Zet dan ook de deur naar de tuin open
 • Zet verse bloemen – liefst met neutrale kleuren – in een vaas en zorg dat je planten er fris uit zien
foto's woning verkopen

2. Laat zoveel mogelijk je vloeren zien

 • Ruimte verkoopt huizen. De beste manier om de ruimte in je huis op een foto over te brengen, is om vloeroppervlakte te tonen. Soms betekent dit dat je beter iets door de knieën kunt gaan om een goede foto te krijgen.
 • Gebruik als het kan ook doorkijkjes in je huis. Bijvoorbeeld een foto vanuit de keuken richting de woonkamer. Of ga in de hoek van een ruimte staan om zo diagonaal de hele kamer te fotograferen.

Teveel meubels in je woning zorgen voor een rommelig zicht. Hetzelfde geldt voor spullen van persoonlijke hobby’s die veel ruimte in beslag nemen. Een oplossing kan zijn om deze tijdelijk op te bergen bij vrienden of familie, evenals tijdelijk een opslagruimte te huren.

 

3. Je hoofdfoto

Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken en op te vallen in de massa.

 • Heb je een appartement in een groot complex, kies dan voor een goede foto van de binnenkant.
 • Heb je een prachtige tuin met terras en is de voorkant van de woning wat minder interessant? Kies dan gerust voor de tuin. Het gaat er om dat je de meest aansprekende foto van je woning uitkiest.

Lees zeker ook onze 11 tips om je huis zelf te verkopen

 

4. Houd de verticalen recht!

Er is één heel belangrijke regel in interieurfotografie: houd verticale lijnen recht in je foto! Het gebruik van een statief is zeker aangeraden. Dit voorkomt dat muren, deurstijlen en andere verticale lijnen in het interieur naar binnen lijken te vallen. Eventueel kun je dit in de nabewerking nog na corrigeren.

Geen statief om foto’s te nemen van je woning?

Wat de beste manier van het vasthouden van je camera is hangt een beetje af van de camera die je hebt, het type lens dat er op zit en ook je lichaamsbouw (grote of kleine handen om te beginnen). In ieder geval moet je hem met twee handen vasthouden. Twee handen zijn veel stabieler dan één hand. Daarnaast moet je proberen je camera dicht bij je gezicht te brengen en te houden. Je lichaam is best stabiel (tenzij…) en hoe dichter je de camera bij je lichaam houdt, des te minder kans op bewogen foto’s doordat je armen bewogen. Hoe compacter je jezelf kunt maken, des te beter. Je lichaam wordt je statief.

 

5. Fotografeer vanuit een hoek of precies recht van voren

Zoals eerder gezegd is het ruimtegevoel heel belangrijk bij de foto’s van je woning. De beste manier om dit te creëren, is om in een van de 4 hoeken van de ruimte te gaan staan. De muren worden nu bijna als vanzelf de lijnen die de kijker door het beeld leiden en de kijker een idee geven van de grootte van de ruimte. Een andere aanpak is om een ruimte recht van voren te fotograferen. Dit zorgt voor een rustige compositie die prettig is om naar te kijken. Zeker als het interieur wat je fotografeert veel symmetrie vertoont.

foto's woning verkopen

6. Maak gebruik van het aanwezige licht

Veel vastgoedfotografen maken gebruik van een flits om het licht van het interieur aan te vullen of uit te balanceren. Als je de apparatuur hebt en je weet hoe er mee om te gaan, is dat een prima manier om het zo te doen. Persoonlijk gebruik ik nooit flitslicht bij het fotograferen van interieur. Flits overstraalt al snel het aanwezige licht en kan dus ook de aanwezige sfeer verminderen. Zonder flits en een beetje meer geduld kan de camera vaak verassend veel van het aanwezige licht in een interieur absorberen.

 

7. Gebruik reflecties

Als je een interieur fotografeert met gladde reflecterende oppervlakken, zoek naar interessante reflecties. Deze kunnen je foto versterken.

Maar niet altijd!

In het bijzonder als ze jou als fotograaf in het beeld brengen, bijvoorbeeld in de spiegel van een badkamer. Dat moet je vermijden. Kijk of je vanuit een andere hoek de foto kunt maken of een lagere positie, waarbij je zelf niet in beeld komt. Als dat niet kan, is het mogelijk om jezelf redelijk makkelijk te verwijderen in Photoshop…8. Zorg voor afwisselende foto’s van je woning.

Wil je opvallen in de massa? Dan heb je minimaal 10 fantastische foto’s nodig. Meer mag, maar overdrijf niet. Je hoeft ook niet iedere ruimte te laten zien, maar de belangrijkste kamers en onderdelen van je huis mogen niet ontbreken. Dit zijn: – de voorkant van de woning (aanzicht) – de woonkamer vanuit minimaal 2 hoeken; – de keuken ( de belangrijkste ruimte in je huis ) – de badkamer – minimaal 1 slaapkamer – de buitenruimte (tuin, balkon)

Belangrijk: maak foto’s van de sterke punten van je huis en laat die voor zich spreken. Ben je trots op de keuken? Maak er dan meerdere foto’s van.

Wie is Instahome?

Wij zijn vastgoedexperten die zich onderscheiden van andere spelers door onze nieuwe software,
transparante, menselijke en innovatieve manier van werken.

Onze software analyseert elk uur 180 parameters, zodat we de juiste koper veel sneller kunnen bereiken.
Onze diensten zijn zo transparant dat je alle informatie snel en eenvoudig op onze website kan vinden.
Daarnaast komen we graag langs voor een persoonlijk gesprek.Heb je nog vragen? Wij hebben de antwoorden!

Neem vandaag nog contact op met één van onze adviseurs.

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.