Hoe kan ik besparen op makelaarskosten? 5 tips!

Het verkopen van een huis brengt kosten met zich mee. Makelaarskosten maken daar ook deel van uit. Maar heb je perse een makelaar nodig? En wat doet een makelaar eigenlijk voor je? En hoe kun je besparen op de makelaarskosten?

Is een makelaar noodzakelijk?

Zodra je jouw woning wilt verkopen ben je niet verplicht een makelaar in te schakelen. Dankzij de komst van het internet is het mogelijk om jouw woning ook zonder makelaar onder de aandacht te brengen. Via Immoweb of  Tweedehands.be kun je bijvoorbeeld kenbaar maken dat jouw woning te koop is. Daarmee lijkt het inschakelen van een makelaar geen noodzaak.

Er is niet maar één manier om je huis te verkopen. Gelukkig maar, want je kunt gemakkelijk besparen op de makelaarskosten. Lees onze 5 tips en je huis verkopen hoeft geen torenhoge kosten met zich mee te brengen.

1. Onderhandel met je makelaar over de makelaarskosten

De makelaar is er voor je om bijvoorbeeld de onderhandelingen moet potentiële kopers voor jou te voeren. Maar het onderhandelen begint bij jezelf, want het percentage aan makelaarskosten dat je aan de makelaar betaalt nadat je huis verkocht is (de zogenoemde commissies) zijn niet altijd in beton gegoten. Ga het gesprek met je makelaar hierover zeker aan. Dit kan je makkelijk al enkele duizenden euro’s schelen. Want weet dat de gemiddelde commissieloon van een makelaar 3,63% bedraagt van de verkoopprijs. Omgerekend zit je al snel aan €10.000. 

2. Doe zelf de rondleidingen

Zoek naar een makelaar waar jij zelf de rondleidingen kan doen. Door dit uit handen te nemen van de makelaar kan het jou duizenden euro’s aan voordeel opleveren. Daarbij is het nog leuk om te doen ook en wie kent jouw huis nu beter dan jij?

3. Maak zelf foto’s en tekst

Maak zelf de foto’s van je woning en schrijf de tekst ook zelf. Lees je wel eerst even goed in, want een goede presentatie is van groot belang. Deze onderdelen zelf doen, bespaart de makelaar tijd en jou dus geld!

4. Gebruik Social Media 

Zet zelf social media in, in plaats van alleen betaalde advertenties. Je bereikt hiermee tegenwoordig vaak duizenden mensen, zeker als je vraagt of je vrienden op Facebook of Instagram je posts willen delen. Wil je je huis bij een groter publiek onder de aandacht brengen en ben je bereid hier een (laag) bedrag voor uit te geven? Dan is een Facebookadvertentie van jouw huis een hele goede en niet té grote investering.

5. Schakel het internet in

Steeds meer mensen kiezen ervoor om gebruik te maken van de diensten van Instahome in plaats van een traditionele makelaar. Zeker als je een groot gedeelte van het werk zelf wilt doen, is het inschakelen van Instahome vaak de snelste en goedkoopste optie om je woning te verkopen. We hebben dezelfde kennis en meer in huis als een makelaar. Het enige verschil is dat Instahome verwacht dat je zaken als bezichtigingen zelf regelt, terwijl een ‘normale’ makelaar hier zelf ook altijd bij aanwezig is. Maar wat is er nu nog anders dat het sneller kan? Alles draait rond de software die we gebruiken om je huis sneller bij de koper te brengen. Hierin onderscheiden wij ons van alle spelers op de vastgoedmarkt. 

Zoals je in de bovenstaande tips kan lezen zijn er veel manieren om op de kosten van een makelaar te besparen. Al met al komt het er op neer dat de makelaarskosten aanzienlijk lager uitvallen op het moment dat je ervoor kiest een aantal van de werkzaamheden van de makelaar zelf uit te voeren. Daarnaast loont het de moeite om met je makelaar te onderhandelen over de commissie.

Maar de beste manier om sneller je huis te verkopen voor meer geld, is het inschakelen van Instahome. 

Lees zelf maar wat onze eigenaars vertellen

Heb je nog vragen hoe je kan besparen op makelaarskosten of hoe Instahome werkt? Neem dan zeker contact met ons op.

Compare listings

Vergelijken

gratis Webinar Hoe je huis zelf verkopen

In amper 20min krijg je alle info die je nodig hebt om je huis zelf te verkopen. 

We zijn er om jullie te helpen

SCHRIJF JE DUS ZEKER IN ALS OOK JIJ VEEL GELD WIL BESPAREN. 👇

BONUS: Ontvang onmiddellijk onze GRATIS stappenplan met zéér waardevolle tips

small_c_popup.png

Komt jouw pand ook in aanmerking?

Leuk dat je jouw huis met ons wilt verkopen!

Geef hier je gegevens in en binnen de 24u kom je te weten of ook jij meer geld op je eigen bankrekening zal zien verschijnen.